Norme Coca 2023 - 2024

Cercetătorii japonezi au descoperit că maladiile de piele persistente, netratate, ar putea afecta organele interne, provocând boli cardiovasculare și tulburări metabolice, informează miercuri agenția Xinhua.

Foto: (c) ePedro Mera/XINHUA ARHIVĂ

Studiile anterioare indicaseră că pacienții cu psoriazis sunt mai susceptibili să sufere infarct miocardic și au în medie, o viață mai scurtă, decât oamenii sănătoși, însă mecanismul rămăsese până acum necunoscut.

Un grup de cercetători condus de Keiichi Yamanaka, profesor asociat la Mie University, a emis ipoteza că citokinele (molecule proteice secretate de celulele sistemului limfoid, avand rol de semnal pentru alte celule limfoide) produse de părțile inflamatorii ale pielii ar putea avea efect asupra sistemului imunitar.

Citokinele sunt molecule de semnalizare care ajută comunicarea între celule în răspunsurile imune și stimulează deplasarea acestora către locurile inflamației, infecției sau traumei.

Pentru a verifica această supoziție, cercetătorii au demarat un studiu pe șoareci de laborator modificați genetic pentru a manifesta afecțiuni inflamatorii ale pielii. De-a lungul timpului acești cobai au început să manifeste simptome ale arteriosclerozei, cardiomegalia, tulburările cardiovasculare și dislipidemie.

Cercetătorii au descoperit că părțile inflamatorii ale pielii produc în exces interleukina 1(IL-1), un fel de citokină. Ei au crezut că eliberarea persistentă de IL-1 a provocat simptomele menționate mai sus. După injectarea de anticorpi anti-IL-1 șoarecilor de laborator, simptomele lor s-au ameliorat, notează Xinhua.

"Aceste descoperiri ar putea explica o asociere morbidă de arterioscleroză, afecțiuni cardiace, amiloidoză (boală metabolică care apare atunci când anumite proteine specifice se acumulează în spațiul intracelular) și cahexie (scădere a masei corporale care nu poate fi reversibilă nutrițional) în cazul pacienților cu forme severe ale bolilor sistemice de piele și în bolile sistemice autoinflamatorii, și susțin valoarea terapiei anti-IL-1 pentru bolile inflamatorii sistemice", au declarat recent cercetătorii, citați de Xinhua.

AGERPRES (autor: Constanța Niță, editor: Codruț Bălu)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro