Precis aţi citit cel puţin o ştire ce relata că, pentru a nu fi schimbat din funcţie, vreun director de instituţie se "îmbolnăveşte" subit, punându-şi pavăză Codul Muncii, ce interzice concedierea unei persoane aflate în concediu.

Descurcăreţi sunt, însă, şi românii de rând. Angajatul unei companii care întreţine hidrocentralele din judeţ, notificat că îşi va pierde postul prin restructurare, s-a refugiat în concedii medicale fix 365 zile, până a câştigat procesul pentru reîncadrare. Ironia e că, după ce un control al CAS Bihor a stabilit că actele medicale au fost emise cu încălcarea legii, doctorii au scăpat cu o simplă mustrare verbală.

Plin de boli şi suferinţi

Înfiinţată în 2013 prin reorganizarea unei companii naţionale de profil, sucursala clujeană a Hidroserv răspunde de buna funcţionare a hidrocentralelor din judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Mureş şi Maramureş. Încă de atunci, după o analiză minuţioasă, conducerea societăţii a constatat că pentru echilibrarea financiară era necesară renunţarea la o parte din personal, pe lista neagră fiind puşi angajaţi cu probleme disciplinare, care ajung "parfumaţi" la serviciu, cu întârziere sau deloc. Între cei vizaţi a fost şi aleşdanul Petru Maliţa, maistru electrician la punctul de lucru din Remeţi. "Nu era foarte des nevoie de el, dar şi când îl căutai nu era uşor de găsit", zice un inginer care i-a fost şef.

În vara lui 2013, imediat ce a aflat că va fi disponibilizat, maistrul s-a îmbolnăvit brusc şi atât de grav încât n-a mai dat pe la "firmă" un an întreg, decât pentru a-şi înregistra concediu medical după concediu medical. Între timp a dat în judecată compania, contestând desfacerea contractului de muncă, şi a revenit la serviciu abia după ce a obţinut o sentinţă de reîncadrare. Tot atunci, a cerut şi primit şi o adeverinţă ce atesta că i-au fost plătite la zi contribuţiile de sănătate în cele 365 de zile cât "bolise".

"Şi-a luat concedii în serie, până la limita la care ar fi fost obligat să apară în faţa unei comisii de expertiză pentru pensionare, şi nu pentru o singură şi aceeaşi boală, ci pentru baiuri ba la plămâni, ba la cap, ba la stomac", povesteşte inginerul.

Dojeniţi

Suspectând că medicii au emis abuziv certificatele, anul trecut, în mai, Hidroserv a sesizat CAS Bihor. Concluzia verificărilor încheiate în iulie? Dr. Kovacs Francisc, internist la Spitalul Orăşenesc din Aleşd, Madas Crăciun, psihiatru la Oradea, Ovidiu Burtă, internist orădean, pneumoftiziologul Dan Minea, internistul Luminiţa Mureşan şi pneumologul Gaiger Tamas, toţi trei din Aleşd, au eliberat concedii între câteva zile şi câteva săptămâni, fără a consemna simptomatologia, recomandări de tratament, ba nici măcar codurile diagnosticelor, nemaivorbind de indicaţii privind recuperarea, revenirea pacientului la control, başca cu neconcordanţe crase între datele consemnate în certificate şi cele din registrele medicilor.

"Nu s-au respectat prevederile legale", au constatat inspectorii CAS care, însă, au decis sancţionarea medicilor doar cu "avertisment verbal, conform art. 5 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor". Ce-i drept, au adăugat şi "sesizarea comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor Bihor pentru constatările de la furnizorii supuşi controlului, care au dovedit că nu cunosc sau nu respectă prevederile legale privind eliberarea certificatelor de concediu medical".

Insistă la Casa Naţională

BIHOREANUL a încercat să-l contacteze pe maistrul Petru Maliţa, pentru a povesti cum şi-a făcut rost de actele medicale dar, la fel cum au păţit adesea şi şefii săi, n-a reuşit. Pe de altă parte, deşi CAS susţine că a sesizat Colegiul Medicilor, preşedintele organizaţiei, dr. Carmen Pantiş, susţine că nu s-a înregistrat niciun demers privindu-i pe cei şase medici.

La rându-i, directorul Hidroserv Cluj, Ioan Petruţ, spune că a insistat, dar nu la CMB, ci la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. "Pe noi nu ne interesează pedepsirea medicilor, ci să aflăm dacă angajatul era bolnav sau nu" şi, implicit, dacă firma i-a plătit justificat concediile. CNAS nu i-a dat, însă, de anul trecut, niciun răspuns.

Boală naţională

Preşedintele CAS Bihor, Luciana Dorca (foto), spune că "boala" concediilor medicale date cu prea multă generozitate împovărează sistemul asigurărilor de sănătate: "Lunar ni se cere decontarea a 1,5-2 milioane lei pentru 4.000 de concedii medicale, adică vreo 5 milioane de euro pe an". Cam o zecime sunt respinse, dar nu pentru că CAS ar putea demonstra abuzuri, ci din motive formale, pentru neregulile din acte.

Câte concedii medicale sunt date pe ochi frumoşi nu poate spune nimeni, pentru că pur şi simplu nicio autoritate nu reuşeşte să afle. "Când era ministru al Sănătăţii dl Cseke Attila, s-a propus verificarea persoanelor în concediu medical de către angajator şi Poliţie. Asiguratul trebuia să fie acasă la ora 11 în orice zi, dar ONG-urile au acuzat încălcarea drepturilor omului şi s-a renunţat", explică şefa Casei judeţene. Aşa că angajaţii pentru care concediile de boală sunt doar nişte refugii de vreme rea nu pot fi prinşi decât absolut întâmplător, cu mari eforturi, sau chiar deloc.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro