Scăderea temperaturilor exterioare afectează, în primul rând, persoanele cu afecţiuni cardiace. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au o serie de recomandări pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare. În primul rând, îi îndeamnă pe cei cu astfel de afecţiuni să se prezinte la medic pentru un control şi o eventuală modificare a tratamentului, dar şi să evite deplasările lungi în aer liber.
„Efortul de adaptare la schimbările de temperatură intensifică circulaţia sangvină, vasele sangvine periferice se îngustează, de aceea inima este supusă unui efort suplimentar. Persoanele sănătoase se adaptează mai uşor, însă cardiacii tolerează mai greu schimbările vremii. Persoanele cu insuficienţă cardiacă nu suportă aerul rece, au senzaţia că se sufocă atunci când ies din casă. Umiditatea şi frigul exacerbează simptomele bolii în aceste cazuri, de aceea cardiacilor li se recomandă un regim de efort moderat, iar dacă sesizează modificări de ritm cardiac sau creşterea pulsului, trebuie să se adreseze medicului de familie. Cardiacii trebuie să ia o serie de măsuri odată cu venirea sezonului rece. În primul rând este necesară vizita la medic pentru o eventuală modificare a tratamentului. Apoi, dacă nu există contraindicaţii, o pastilă de Aspirin Cardio pe zi este foarte utilă în prevenirea infarctului. Nu trebuie scăpată din vedere nici tensiunea arterială, care ar trebui măsurată zilnic”, recomandă DSP.

Cum recunoşti un infarct

Specialiştii din cadrul DSP Vaslui spun că foarte important în acest sezon este ca alimentaţia să fie cumpătată, cu evitarea alcoolului şi a cafelei, iar fumatul este foarte dăunător. Ei recomandă consumul de carne slabă, legume de sezon, fructe, dar şi ceaiuri. Aceste sfaturi sunt foarte importante deoarece s-a constatat că în sezonul rece creşte numărul persoanelor care suferă de infarct miocardic.
Simptomele infarctului diferă de la o persoană la alta, dar, în general, este vorba de: durere în piept, senzaţie de presiune toracică iradiată în ambele braţe şi la baza gâtului, respiraţie greoaie, bătăi neregulate ale inimii, palpitaţii, transpiraţie, anxietate, greaţă şi vărsături. La femei, cele mai comune simptome sunt: respiraţia sacadată, senzaţia de slăbiciune, oboseala şi indigestia.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro