Norme Coca 2023 - 2024

Curtea de Apel Bucuresti a decis astazi ca Ministerul Sanatatii si Guvernul trebuie sa plateasca tratamentul celor 7 pacienti bolnavi de cancer care si-au revendicat acest drept in instanta.

 

tribunal

La finele lunii trecute, Asociatia Pacientilor Cronici a intentat un proces impotriva Statului roman, in numele a pacienti bolnavi de cancer, care nu pot beneficia de tratamente adecvate din cauza faptului ca lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata de mai bine de 6 ani. Medicamentele noi pe care bolnavii trebuie sa le ia pentru a mai spera ca vor scapa de boala sau macar pentru a-si prelungi viata, sunt extrem de scumpe, asa ca pacientii nu au acces la ele, in conditiile in care acestea nu sunt compensate suta la suta de Casa de Asigurari. Satui sa tot fie dusi cu vorba, bolnavii au apelat la ultima solutie, aceea de a-si revendica in instanta dreptul la sanatate. Asa ca au dat Statul in judecata, solicitand emiterea unei Ordonante presedintiale prin care sa le fie decontate din bugetul Santatii medicamentele de care au nevoie.

 

Cezar Irimia

Astazi, cei 7 bolnavi au obtinut o prima victorie in demersul lor, judecatorii Curtii de Apel dandu-le castig de cauza si decizand ca Ministerul Sanatatii si Guvernul sa plateasca celor sapte bolnavi de cancer toate medicamentele necesare tratamentului de care au nevoie. La scurt timp dupa aflarea sentintei judecatoresti, Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Cronici a declarat ca „statul trebuie sa garanteze dreptul la viata, garantat prin Constitutie. Multumesc instantei ca si-a facut datoria si ca dam o sansa acestor pacienti. Suntem mintiti la fiecare patru ani de politicienii care ne cer votul. Ne vom apara drepturile in justitie. Suntem singura tara din Uniunea Europeana care nu si-a reactualizat listele de medicamente”.

Hotararea, chiar daca este executorie si se aplica de indata, nu este definitiva si poate fi contestata la instanta suprema de catre GuvernMinisterul Sanatatii si CNAS.

Alianta Pacientilor Cronici din Romania a dat in judecata Statul roman in trei dosare diferite, pentru nerespectarea dreptului pacientilor la sanatate, garantat prin Constitutie, prin faptul ca nu a reactualizat timp de aproape sapte ani de zile lista medicamentelor compensate.

 

Av. Dan Cmpoieru

La randul sau, Dan Cimpoieru, avocatul care i-a aparat pe cei sapte bolnavi, a spus ca a cerut in instanta si reactualizarea listei de medicamente compensate. „Noi am cerut paratilor sa asigure tratamentul a sapte bolnavi de cancer si am cerut si actualizarea listei de compensate. Am aratat ca dreptul la viata este afectat in mod direct, iar  instanta a admis aceasta procedura de urgenta”, a sdeclarat avocatul Dan Cimpoieru. El a admis ca sentinta nu este una definitiva si poate fi atacata cu recurs, dar s-a declarat increzator in succesul demersului.

Un numar de 130 de medicamente noi, cele mai multe impotriva cancerului, diabetului sau bolilor de inima ar trebui introduse pe noua lista de tratamente compensate si gratuite. Este vorba de tratamente descoperite in lume in ultimii ani, majoritatea foarte scumpe, dar vitale pentru pacientii cu boli cronice.

CNAS a anuntat ca 17 molecule noi au fost introduse pe lista medicamentelor compensate si ar urma ca bolnavii sa poata beneficia de ele incepand cu aceasta toamna. Pacientii nu mai  cred, insa, in promisiuni, asa ca isi continua demersul in instanta.

CITESTE SI

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro