Criza de comprese ori leucoplast de la Institutul Oncologic din București a scos la iveală o mai profunda criză la cel mai mare spital din România unde sunt tratați bolnavii de cancer. Mai grav este că pacienții sunt nevoiţi să aştepte luni bune pentru a beneficia de radioterapie, perioadă în care maladia se poate agrava. De vină este un întreg sistem care nu s-a preocupat de dotarea spitalelor cu aparate performante, susţin pacienţii. Cele existente acum stau mai mult stricate, iar unele dintre cele nou cumpărate nu au fost date încă în folosinţă.

Oricine trece dimineaţa pe holurile Institutului Oncologic din Bucureşti poate vedea ce înseamnă suferinţa. Este adusă nu numai de boală, ci şi piedicile puse celor care oricum îndură chinul maladiei lor. Vin la tratament, dar nu ştiu dacă îl vor primi. Şi prima lecţie pe care trebuie să o înveţe este răbdarea.

„Durează foarte mult programarea respectivă. Eu din vară m-am programat în octombrie, fiind operată aici în spital”, a spus o pacientă.

Însă, cancerul este o boală care nu aşteaptă. De aceea, pacienţii sunt gata să facă orice pentru a beneficia de tratament.

„Probabil nu o să vă facă decât după sărbători. Asta este sigur. Am văzut că se aşteaptă mult pentru radioterapie, o lună, două, pentru că sunt multe programări”, a adăugat un alt pacient.

Această situaţie apare după ce, săptămâna trecută, pacienţii de la Institutul Oncologic nu şi-au putut face tratamentul cu citostatice pentru că spitalul nu mai avea ser fiziologic. Ministerul a dispus o anchetă , dar controlul nu s-a încheiat. Pentru situaţia de acum ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, are doar promisiuni.

„Pentru anul 2014 intenționăm să facem un program de dotare cu aparate de radioterapie la nivelul întregii țări, pentru că în toată țara sunt probleme, nu numai la aici”, a declarat ministrul.

Asociaţiile bolnavilor de cancer au semnalat de multă vreme problemele, însă nimic nu s-a schimbat.

„Pacienţii care nu au bani sa meargă în regim privat să-şi facă radioterapia sunt planificaţi în regim de stat, acolo unde mai funcționează aparate și le vine rândul după patru-opt luni de zile, timp în care ei chiar pot deceda”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Noul director al spitalului nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere despre situaţia din institut. Vineri este aşteptat raportul echipei de control trimisă la spital de ministrul Sănătăţii.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro