Într-un comunicat remis presei, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), condusă de brașoveanul Cezar Irimia, anunță că, reunit în regim de urgenţă, Comitetul Director (CD) al federației a discutat situația creată prin scandalul medicilor oncologi suspectaţi că ar fi fraudat sistemul și i-ar fi indus în eroare pe bolnavi. Ei le-ar fi prescris bolnavilor anumite tratamente, fiind motivați financiar de producători și de importatori, ar fi cerut deconturi pentru medicamente expirate şi ar fi prescris tratamente pentru pacienţi fictivi. Pentru aceasta, specialiştii ar fi fost recompensaţi, printre altele, cu vacanţe de lux plătite de companii din industria farmaceutică.

„Panică, incertitudini, revoltă, umilinţă, acestea sunt stările cu care se confruntă azi, pacienţii cu cancer din România, într-o criză de sistem, fără precedent, generată de actualele anchete din oncologie. În tot acest timp de incertitudini, deja şi-au făcut apariţia ,,oportuniştii”, vânzătorii de iluzii care, având că argument acuzele aduse medicilor oncologi, oferă pacienţilor alternative terapeutice foarte scumpe, fără fundament ştiinţific, care nu fac decât să grăbească sfârşitul acestora”,spun bolnavii de cancer.

Ei au ținut să precizeze că FABC susţine actul de justiţie şi doreşte să se facă lumină în această anchetă, dar trage un semnal de alarmă legat de tensiunea instalată la nivel naţional, în rândul pacienţilor. Este regretabil şi condamnabil ceea ce se întâmplă în sistem, precum şi acuzele aduse medicilor oncologi, dar trebuie evitată etichetarea că infractori a tuturor medicilor oncologi, favorizând aşa cum s-a mai menţionat, apariţia escrocilor cu oferta lor de alternative terapeutice la tratamentele alopate, fără nici o dovadă ştiinţifică.

FABC consideră că toate aceste tensiuni ar fi putut fi evitate, prin dezvoltarea şi implementarea Registrului Naţional de Oncologie, care ar fi monitorizat cu exactitate banii alocaţi acestei patologii, terapiile aplicate şi efectele acestora  asupra pacienţilor oncologici, beneficiile tratamentelor,  numărul de pacienţi trataţi şi monitorizaţi, generând astfel şi o statistică în baza căreia ar fi fost construit un buget pentru oncologie, corect şi transparent.

În acest mod, se poate raporta în orice moment numărul real al pacienţilor oncologici aflaţi în tratament sau doar monitorizaţi. „Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Români a cerut şi cere decidenţilor din sănătate de aproximativ 10 ani implementarea acestui registru, dar nu a primit decât promisiuni până acum! Menţionăm încă o dată că FABC susţine actul de justiţie, condamnând faptele reprobabile din sistem şi cere decidenţilor din sănătate, în mod imperativ şi imediat , înfiinţarea Registrului Naţional de Oncologie!”, încheie reprezentanții pacienților oncologici.

 Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro