România riscă să piardă 10 milioane de euro, fonduri destinate bolnavilor de tuberculoză, pentru că Finanţele nu au găsit 10.000 de lei pentru Ministerul Sănătăţii. Banii reprezentau contribuţia statului român la un proiect suportat de Norvegia. Fiecare lună care trece şi în care banii nu sunt viraţi înseamnă mai puţine medicamente pentru bolnavi.

O clădire care arată ca o casă părăsită, tencuială căzută, acoperişul şubred. Doar cele câteva cârpe puse la ferestre, pe post de perdele, dau de înţeles că acolo stă cineva. Este secţia de TBC a Spitalului Municipal din Bârlad.

„Clădirea în care funcţionează secţia este într-o stare improprie desfăşurării activităţii medicale corecte din punct de vedere medical”, spune Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal din Bârlad.

Bani pentru renovare nu se găsesc. De fapt, România nu poate asigura nici tratamentul complet al acestei boli. De aceea, în fiecare an primeşte ajutor din străinătate. Ultimul, în valoarea de 10 milioane de euro, vine de la norvegieni. Reprezintă bugetul pe trei ani pentru tratarea pacienţilor care suferă de tuberculoză rezistentă la medicamente. Banii ajung pentru ca o mie de bolnavi să fie trataţi timp de doi, 10.000 de pacienţi să fie testaţi, dar şi pentru pregătirea a 600 de cadre medicale. Numai că proiectul s-a lovit de o piedică pusă de Ministerul Finanţelor.

„Nu s-au găsit credite de angajament de 10.000 de lei şi pentru asta nu s-a semnat contractul. Pentru acesti 10.000 de lei care nu s-au găsit ca și credite de angajamente noi nu putem să luăm medicamente, nu luăm echipamentele, nu vom instrui personalul, nu luăm mașinuțele”, spune dr. Gilda Popescu, coordonatorul Programului naţional de control al tuberculozei.

Proiectul a fost acceptat de norvegieni încă din septembrie 2013, iar termenul de finalizare este aprilie 2016. Orice întâziere înseamnă mai puţine luni de tratament pentru bolnavi.

„Cu medicamentele noastre, pe care le avem la dispoziţie, ce mai putem noi să încropim, am avut un succes terapeutic de maxim 20%. Ceea ce este foarte puţin, având în vedere că în celelalte ţări, cu medicamente care sunt uzuale rata de succes era de peste 78%”, declară prof. dr. Constantin Marica,

coordonator Secției de Tuberculoză din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

România e ţara europeană cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză. 19.000 de oameni suferă de tuberculoză simplă, iar aproape 1.800 de forma cea mai gravă - tuberculoză multidrog rezistentă.

Pentru ca situaţia bolnavilor de tuberculoză să se schimbe ar fi nevoie ca instituţiile statului să fie mai eficiente. Ministerul de finanţe să acorde acel credit bugetar de doar 10.000 de lei, astfel încât programul să poată porni într-un final, iar Ministerul Sănătăţii să se asigure că termenele sunt respectate, astfel încât România să nu mai fie ţara din Europa cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză.

Din cauza tratamentelor ineficiente, un bolnav care suferă de TBC poate infecta alţi 10-15 oameni. Ministrul Sănătăţii, Nicoale Bănicioiu, promite că va primi în curând de la Finanţe acordul fără de care proiectul salvator se va pierde.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro