Norme Coca 2023 - 2024

anunţul a fost făcut după ce la începutul lunii martie Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au propus modificări la Contractul - cadru • una din schimbări va fi resimţită şi de pacienţi, care va trebui să scoată bani din buzunar pentru RMN, examinare la computer tomograf, angiografie şi scintigrafie din pachetul de servicii de bază

Medicii de familie din judeţul Brăila susţin punctul de vedere al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ameninţă cu proteste, dacă proiectul de modificare al Contractului - cadru mediatizat recent de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu va fi anulat. Aceştia arată cu degetul spre Ministerul Sănătăţii (MS) şi CNAS că promovează interesele unor firme din domeniul medical, "care au ca obiectiv generarea profitului".

Modificările pe care le cuprinde proiectul au stârnit un val de critici, de nemulţumiri în rândul medicilor de familie din întreaga ţară. Eliminarea numărului necesar de cabinete de medicina familiei, eliminarea numărului optim de persoane înscrise la un medic de familie, creşterea numărului de consultaţii la domiciliu de la 21 la 42, dar şi faptul că pacienţii vor suporta o parte din costurile pentru RMN, examinare la computer tomograf, angiografie şi scintigrafie din pachetul de servicii de bază, sunt doar câteva din modificările pe care le aduce noul proiect.

"Recentul proiect de modificare al Contractului-Cadru mediatizat de CNAS ne-a arătat nouă, medicilor practicieni, că vor fi înşelate aşteptările pacienţilor cu privire la timpul şi accesabilitatea la serviciile medicale", se arată în comunicatul Societăţii Medicilor de Medicina Familiei/Medicina Generală Brăila.

De asemenea, SNMF acuză că "în alţi ani, modificările aberante ale contractului propuse de decidenţii de la CNAS şi Ministerul Sănătăţii au vizat mai mult reducerea timpului alocat pacientului prin muncă administrativă suplimentară, explozia birocraţiei, creşterea costurilor de funcţionare şi scăderea veniturilor cabinetelor. În acest an, atacul CNAS şi MS loveşte direct mai ales în pacienţi, care îşi vor pierde într-un orizont de timp relativ scurt medicii de familie independenţi, liberi să ia cele mai bune decizii în favoarea pacienţilor. Reţeaua naţională de cabinete de medicina familiei, mai ales în rural, va fi profund dezechilibrată. Medicilor de familie le va fi afectată de această dată atât stabilitatea cabinetelor, cât şi modalitatea de exercitare a profesiei, devenind servitorii unor interese care nu ţin de profesia medicală". Tot SNMF a făcut publică şi una dintre restricţiile impuse de CNAS. Pacienţii cu patologie multiplă pot primi de la toţi medicii la un loc maximum 7 medicamente pentru bolile cronice, şi nu pe o reţetă, ci pe toate reţetele la un loc.

Aceasta este consecinţa noului proiect de modificare a Contractului - cadru, legislaţie care "favorizează interesele unor societăţi comerciale din domeniul medical, care au ca obiective majore generarea profitului şi mulţumirea acţionarilor", se mai arată în comunicatul de presă al SNMF.

În finalul documentului, medicii de familie din toată ţara condamnă modificările aduse Contractului - cadru şi afirmă despre acestea că încalcă deontologia profesională şi pun în pericol starea de sănătate a pacienţilor.

Dacă situaţia nu se va remedia pe cale amiabilă, iar modificările nu vor fi anulate, SNMF, inclusiv medicii brăileni, ameninţă cu proteste.

 Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro