Sursa mytex.ro

Zeci de pacienţi cu hepatite virale din ţară s-au reunit, la sfârşitul săptămânii, la Braşov, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Conferinţei Naţionale a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice. Pe ordinea de zi s-au aflat problemele cele mai importante ale acestora, respectiv accesul la tratament, dar și la analizele specifice. „Autorităţile tergiversează accesul pacienților cu hepatită C la noile terapii. De fapt, în 19 octombrie a fost ultima ședință a Comisiei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care aprobă dosarele, fiindcă actualul contract cost-volum-rezultat pentru terapiile fără interferon s-a încheiat. Oficial, se negociază nou, dar nu avem nici o garanție și autoritățile nu spun nimic clar”, a declarat Marinela Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

La ora actuală România nu are un Program Național pentru Hepatită, ci doar un segment inserat în strategia Națională de Sănătate pentru 2014-2020. Așa se face că pacienții își monitorizează boala pe banii lor, făcând drumuri în centrele medicale:„Nu este normal ca pacienţii să-şi plătească anumite analize sau să stea la mâna unui voucher. Ni se spune că suntem purtători sănătoși de virus, dar avem aici oameni care dau câte 500 de lei la fiecare șase luni, ca să facă viremia, adică să afle încărcătura virală, că altfel se trezesc cu ciroză sau cancer hepatic și mor cu zile. Apoi, un screening în rândul populaţiei trebuie fãcut atât pentru hepatita C, cât şi pentru hepatita B”, a precizat Debu.

Citeste mai departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro