Norme Coca 2023 - 2024

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a declarat joi că sunt câteva ţări europene foarte restrictive în a accepta formularele E112 şi S2 pentru tratamentele în străinătate ale românilor, cauza fiind neplata serviciilor medicale către aceste ţări de-a lungul anilor.

Busoi_ND_0fc911edd5El a spus că în aproximativ 20 de ani s-a acumulat o datorie de 168 de milioane de euro. 

"Va trebuie să creştem banii pe care îi alocăm tratamentelor în străinătate, nu pentru că aş vedea neapărat o mare creştere a numărului românilor care se tratează în străinătate începând cu anul viitor, dar în primul rând pentru că avem încă de plătit datorii din anii trecuţi şi câteva ţări europene sunt foarte neliniştite în privinţa acestor datorii. Avem informaţii de la pacienţi că sunt din ce în ce mai restrictivi şi câteva ţări europene sunt foarte neliniştite în privinţa acestor datorii în a accepta formularul S2 şi E 112 uneori chiar şi cardul european de sănătate, ceea ce este extrem de îngrijorător. De exemplu, un semnal clar este dinspre Germania", a spus Cristian Buşoi într-o întâlnire cu presa.

Preşedintele CNAS a explicat modul în care se decontează tratamentele în străinătate pe reglementările europene şi prin directiva transfrontalieră nr. 24 din 2011.

"Sunt trei situaţii - tratamente de urgenţă care se fac pe baza cardului european şi nu înseamnă costuri pentru pacient, tratamente care nu sunt disponibile în ţară şi se solicită formularele E112 sau S2, plata se face în acest caz la tarifele din ţara în care se efectuează tratamentul şi al treilea caz situaţiile în care pacienţii vor să plece în străinătate din propria iniţiativă să îşi facă tratamentele şi în acest caz decontarea se face la nivelul costurilor din România", a afirmat doctorul Cristian Buşoi.

Referitor la cât de repede se primesc banii cheltuiţi de pacienţi pentru tratamente în străinătate, Buşoi a menţionat că depinde de complexitatea dosarului şi din momentul validării acestuia termenul este de 90 de zile. AGERPRES/(A - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Mihai Simionescu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro