Norme Coca 2023 - 2024

Candidatul PNL la Parlamentul European, Cristian Buşoi, fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, a declarat că dacă România nu îşi va plăti datoriile pentru serviciile medicale trasfrontaliere, există riscul ca pacienţii români să fie refuzaţi în ţările faţă de care datoriile sunt mari, cum ar fi Germania, Franţa şi Austria. Buşoi a făcut aceste afirmaţii duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, potrivit Agerpres.

Prin cele două vizite pe care le-am făcut, în calitate de preşedinte al CNAS, la Berlin şi la Viena, am reuşit să-i conving pe partenerii noştri că România îşi va achita datoriile pe care încă statul român le are din anii trecuţi şi din semnalele pe care le am, în acest moment, nu mai sunt atâtea cazuri de români refuzaţi în aceste două ţări pentru că din păcate România nu a reuşit să-şi închidă toate datoriile. Sper să se întâmple în acest an pentru că am prevăzut pentru prima dată în acest an, o sumă de 140 de milioane de euro pentru ca toate datoriile pe care le avem faţă de alte ţări, pe servicii medicale, să fie încheiate (...) Dacă în acest an nu reuşim să închidem cea mai mare parte din aceste datorii, sigur că există riscul să se pună penalităţi pentru unele dintre ele, pentru că sunt şi acolo nişte termene şi trebuie să ne uităm la fiecare datorie în parte. Din păcate un risc mult mai grav este acela ca pacienţii români care au formulare E 112 sau S 2 sau care au card european de sănătate să înceapă să fie refuzaţi în spitalele din ţările unde datoriile sunt mai consistente', a susţinut Cristian Buşoi.

Acesta a spus că din luna iunie 2013, de când a preluat preşedinţia CNAS, ritmul de plăţi pentru serviciile medicale transfrontaliere a crescut mult. Cristian Buşoi a precizat că, în momentul în care le-a arătat partenerilor din Germania şi Austria fila de buget şi Monitorul Oficial cu bugetul României în care s-a prevăzut, la plăţi externe, suma de 585 milioane de lei (în jur de 140 de milioane de euro) 'au fost foarte convinşi şi cred că s-a transmis informal semnalul mai departe către spitale şi casele locale şi nu am mai auzit cazuri de refuz atât de frecvente anul acesta'.

'Sper ca acest ritm să se ţină, pentru că sunt români care au nevoie acolo. Aceste două situaţii - card sau formular E 112 - decontarea se face direct între România şi acele ţări, la preţurile de acolo. Şi atunci evident că sunt şi ei preocupaţi pentru că au tarife şi costuri foarte consistente. Mai ales S 2 sau E 112 pentru acele tratamente de înaltă performanţă care nu sunt disponibile în România, care pot salva vieţile unor concetăţeni şi la noi nu sunt posibile. Banii sunt în buget, să nu le vină idei să le mute pe alte capitole numai după rectificarea bugetară, dar acest risc este mai mic. Riscul mai mare este să nu se poată procesa atât de repede dosarele. Eu am crescut personalul de la Direcţia de Acorduri Internaţionale şi am insistat la CJAS-uri să trateze cu prioritate aceste dosare şi formalităţi', a subliniat Buşoi.
Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro