Fostul presedinte al CNAS CRISTIAN BUSOI spune ca “nu e corect” ca Romania sa fie singura tara din UE in care pacientii sa NU aiba ACCES la medicamente pentru TRATAMENTUL ONCOLOGIC sau al Hepatitei C care in alte tari exista de cinci, sase, sapte ani, informeaza Mediafax.

„Daca in toti acesti ani guvernele care s-au succedat ar fi actualizat in fiecare an lista cu 20-30 de noi medicamente, nu ne-am fi trezit in 2013 ca trebuie sa actualizam cu 130 de molecule si sa existe aceasta dezbatere legata de impactul bugetar si de cresterea taxei de clawback. (…) Se pare ca in acest moment lucrurile sunt blocate, e deja o presiune publica, pentru ca sunt foarte multi pacienti care asteptau, mai ales cei cu afectiuni in domeniul oncologiei sau al Hepatitei C. Chiar isi faceau mari sperante ca isi vor putea incepe tratamentul cu noile medicamente.

Si, iarasi un lucru care tine de politicile europene, nu e corect ca Romania sa fie singura tara din UE in care pacientii sa nu aiba acces la aceste medicamente, la care in alte tari exista acces de mai bine de cinci, sase, sapte ani pentru unele dintre cele mai vechi medicamente, care inca nu sunt la noi”, a declarat fostul presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, Cristian Busoi, duminica, la Targu Mures, potrivit Mediafax.

Introducerea noii liste de medicamente compensate a fost amanata in mai multe randuri, ultimul termen nerespectat fiind 1 aprilie 2014. Dupa anul 2008, in Romania, pacientii nu au mai avut acces, in regim compensat, la tratamente noi.

Sursa foto: adevarul.ro

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro