Norme Coca 2023 - 2024
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va solicita Ministerului Sănătăţii şi Guvernului modificarea legii astfel încât pensionarii cu venituri sub 700 de lei să nu mai fie trimişi la Fisc pentru a face dovada că nu au bani din alte surse, a anunţat, joi, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.

"Azi (vineri - n.r.) trimitem către Ministerul Sănătăţii şi Guvern un document pentru modificarea legii în cazul pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, respectiv să fie înlocuită sintagma 'venituri din pensii' cu 'venituri fiscale', făcând referire la sumele din anul precedent. Astfel, bolnavii nu vor mai fi trimişi la Fisc, iar situaţia va fi mai uşor de urmărit", a spus Buşoi, pentru MEDIAFAX.

În prezent, pensionarii cu venituri sub 700 de lei trebuie să prezinte medicului de familie o declaraţie pe proprie răspundere prin care menţionează că nu au alte câştiguri, pentru a primi compensate 90%. "Dacă medicul nu a solicitat pacientului declaraţia pe proprie răspundere, atunci are o problemă. Dacă a solicitat declaraţia, iar pacientul nu i-a spus că are şi alte venituri în afara pensiei, atunci este o problemă a pacientului", a explicat preşedintele CNAS.

Aşadar, potrivit lui Buşoi, declaraţia pe proprie răspundere este suficientă, nefiind nevoie de dovadă ANAF sau CNAS.

Potrivit legii, pensionarii care au un venit mai mare de 700 de lei primesc reţete compensate cu 50% . Medicii care au prescris compensate 90% pentru cei care nu aveau acest drept trebuie să suporte diferenţa de 40%.

"Dacă pensionarul are documente care să ateste că acel venit în plus la pensie a fost obţinut într-o anumită lună, care nu coincide cu luna sau lunile pentru care s-au eliberat prescripţiile medicale, atunci el rămâne sub protecţia legii şi nu mai trebuie să restituie banii", a subliniat Buşoi.

Medicii de familie au atras atenţia, vineri, că li se impută reţete prescrise bolnavilor de cancer şi pacienţilor internaţi, care altfel nu şi-ar primi tratamentul medicamentos, dar şi celor cu pensii de sub 700 de lei care au şi alte venituri, doctorii fiind obligaţi să devină "organ fiscal".

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au atenţionat vineri că, în această perioadă, multor medici de familie li se impută sume imense, în mod ilegal şi imoral.

Preşedintele SNMF Rodica Tănăsescu a semnalat faptul că sunt situaţii în care medicii de familie sunt somaţi să plătescă reţetele prescrise pacienţilor cu pensii sub 700 de lei, pacienţilor internaţi şi pacienţilor cu cancer.

Potrivit acesteia, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) recunoaşte că sunt imputări care nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor, ci legislaţia ambiguă în vigoare.

"De câţiva ani, pacienţii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasă la anumite medicamente. Conform regulilor de prescriere, pacienţii aduc la medic talonul de pensie şi dau o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri. Uneori pacientul a mai avut un minim venit, neluat în seamă şi neanunţat în declaraţie, de exemplu câţiva ari de pământ la ţară sau dobânda la un mic depozit la bancă. Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar unele case de asigurări le impută medicilor. Există judeţe în care se fac abuzuri şi medicilor li s-au oprit sume imense de bani", a spus Rodica Tănăsescu.

Ea a menţionat că medicii de familie au solicitat în repetate rânduri CNAS să realizeze cu ANAF o comunicare în dinamică, în aşa fel încât Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) să selecteze corect categoria de pacient, pentru că "medicul nu este şi nu îşi doreşte să fie organ fiscal".

"Vom fi obligaţi ca să le spunem pensionarilor cu venitrui sub şapte milioane fie că nu le mai dăm compensate 90 la sută, ci doar 50 la sută, la fel cum se întâmplă cu toţi ceilelţi pensionari, sau îi vom ruga să ne aducă la fiecare consultaţie o dovadă de la ANAF că nu au bani la CEC pentru care primesc dobândă sau că nu au alţi bani în afară de pensie", a adăugat Tănăsescu.

Totodată, le sunt imputate medicilor de familie reţetele eliberate pacienţilor care apar internaţi, deşi este vorba, cel mai adesea, de pacienţi care s-au internat fără bilet de la medicul de familie şi sunt cazuri în care pacienţii pot primi medicamentele din spital.

"Sfidarea realităţii cunoscute care arată că pacienţii nu primesc în spital tot ceea ce au nevoie şi ceea ce au dreptul este inadmisibilă. Menţionăm că, pe anumite programe, pacienţii nici nu pot primi medicamentele din spital. Menţionăm deasemenea că am solicitat CNAS ca prin SIUI să ne avertizeze în 24 de ore dacă un pacient apare internat. Nu există prejudiciu material, pentru că pacienţii nu au primit din spital aceste medicamente şi aveau nevoie de ele. Ar fi o aberaţie să ajungem să trimitem pacienţii la casele de asigurări că să ne elibereze o adeverinţă că nu figurează internat, ca să putem elibera o reţetă", a mai spus preşedintele SNMF.

Medicilor de familie li se mai impută şi reţetele oncologice pe care le presciu, în condiţiile în care sunt judeţe în care există un singur oncolog care trimite pacienţii, cu scrisoare medicală, către medicul de familie.

"Deşi protocolul terapeutic permite doar oncologului să prescrie medicaţia specifică, uneori oncologul, pentru a face faţă, a trimis pacienţi cu scrisoare medicală care precizează prescrierea necesară, către medicul de familie. Medicul de familie a eliberat reţeta, pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratament. Şi de această dată se impută reţeta tot medicului de familie. Înţelegem că se consideră normal să fie lăsaţi pacienţii fără tratament dacă nu există oncolog disponibil", a mai spus Tănăsescu.

Medicii de familie solicită "ferm" rezolvarea acestor probleme, "incredibile prin absurdul lor într-o ţară normală

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro