Norme Coca 2023 - 2024

Candidatul la Parlamentul European pe lista PNL, Cristian Buşoi, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că doreşte să revină în Comisia de Sănătate şi Mediu a Parlamentului European dacă va fi reales, poziţie din care va monitoriza fondurile alocate Programului 'Orizont 2020' astfel încă universităţile de medicină din România şi institutele de cercetare să poată avea acces la banii respectivi.

Foto: (c) ALEX TUDOR/ AGERPRES ARHIVA

'Rolul unui europarlamentar este şi de a monitoriza legislaţia europeană şi vreau să promovez oportunităţile şi să mă asigur că se vor juriza corect ca universităţile de medicină din România şi institutele de cercetare să poată avea acces la banii de sănătate pe 'Orizont 2020'. Vreau să promovez şi să mă asigur că se implementează corect banii europeni din fondul de coeziune pe programele operaţionale care se vor stabili, care să fie cheltuiţi în sănătate, pentru România', a susţinut Cristian Buşoi.

Acesta a spus că a fost raportor în PE al Comisiei de Sănătate pentru Programul 'Orizont 2020' şi s-a reuşit, prin insistenţele sale şi ale colegilor săi, ca în acest buget al cercetării sănătatea să aibă un buget mai însemnat.

'În perioada următoare trebuie să monitorizăm foarte atent ca şi universităţi de medicină din România şi institutele de cercetare vor avea acces la bani europeni, care se iau direct de la Bruxelles pe acest program. Nu sunt bani alocaţi României, ci acolo este o competiţie cu alte ţări în care trebuie să se înscrie şi să aibă acces şi instituţiile din România', a susţinut candidatul.

Cristian Buşoi a spus că doreşte să revină în Comisia de Sănătate şi Mediu şi doreşte să se implice foarte activ în tot ceea ce va însemna directivă europeană pe acest domeniu.

Printre priorităţile sale în cazul în care va ajunge europarlamentar, Buşoi a amintit o serie de dosare care nu s-au finalizat, spre exemplu directiva blocată în Consiliu - care probabil se va întoarce spre dezbatere din nou în PE - pe transparenţa privind stabilirea preţului la medicamente şi includerea pe lista de compensate şi gratuite, 'care este extrem de importantă şi pentru România'.

'Sunt doar câteva dintre lucrurile esenţiale, proiectele mari care în acest moment, pe baza informaţiilor pa care le am, le pot declara ca priorităţi pentru perioada următoare în care voi activa în PE', a arătat Cristian Buşoi.

AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro