Ce nu face romanul pentru a obtine banii necesari sanatatii sale! Se imprumuta cat este nevoie, chiar daca dupa tratament are mari probleme in a-si asigura un trai decent.

Statul stie ca cetateanul trebuie sa plateasca, nu are incotro, asa cum face cu facturile care ii vin la cutia postala si sunt un fel de somatii: nu platesti, nu ai, iti taiem curentul, apa sau gazele. Sau nu iti mai luam gunoiul.

Autoritatile stiu sa ia, cu legea in mana, dar de dat inapoi este mai greu. Procese care dureaza mult, de cele mai multe ori dreptatea este cea cu care se moare in mana.

In domeniul sanatatii se apeleaza subtil la banii din buzunarul romanului, cei care raman dupa ce el se achita de contributia catre Casa Nationala de Sanatate (?) si care este destinata sa ne ajute in mentinerea sanatatii. Se spune la un moment dat ca nu mai sunt bani pentru seringi, pentru functionarea salvarilor si pentru multe alte chestii. Ca s-a terminat bugetul care a fost alocat. Ni se spune ca nu se dau bani pentru radiologie pentru ca nu stiu ce contracte nu au fost incheiate de spitalul respectiv.

Asa se face ca vine omul cu o fractura, este trimis la radiolog, dar acolo i se spune mergeti sa platiti si veniti cu chitanta. Nu se mai gandeste pacientul ca are asigurare, ca plateste de multi ani si este pentru prima data cand apeleaza la astfel de servicii. Asa are el noroc, s-au terminat fondurile, ce sa-i faci, Romania este saraca, iar el acum trebuie sa se faca bine, doar n-o umbla in carje toata viata, pentru ca nu achita o banala radiografie. Si merge, sontac-sontac, cum poate, plateste cat i se cere.

Cand paraseste spitalul, nici nu se mai gandeste la ce i s-a intamplat, bine ca am scapat, sper sa nu mai ajung pe aici… Dar a lasat in urma lui o suma de bani. Si nu numai el a facut acest lucru. Nu ii spune nimeni daca isi poate recupera banii, desi exista o procedura in aceasta directie. Este ca si cum ai autoturismul asigurat, dar ti se spune cand mergi cu el la reparat ca nu exista piesele cutare si cutare si trebuie sa le cauti, sa le cumperi tu. Sau ca si cum ai plati biletul la un avion si dupa aterizare ti se spune sa platesti pentru scara pe care trebuie sa cobori din el, pentru ca firma X nu a avut bani si pentru asta.

Nu stiu cum se acopera legal sumele care raman pe aceasta cale in spital. Cu siguranta exista o acoperire, statul stie sa inmagazineze bine banul care intra, sa puna lacat pe usi. Nu se indatoreaza el, nu spune faceti radiografii ca va dam mai mult luna viitoare. Se conteaza pe docilitatea romanului, care face tot ce poate pentru a plati de doua ori un serviciu, chiar de trei sau de mai multe ori daca i se cere.

Cati isi pot permite sa dea in judecata statul? Alt timp, alti bani, nervi…

Daca am judeca in… oglinda, ar trebui sa spunem ia indatorati-va voi, statul sau spitalul, lasati-ma pe mine ca sunt singur si bolnav! Sau nu le pasa?

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro