Desi meritele inventatorului Radu Silaghi-Dumitrescu au fost recunoscute in mod public, chiar si de presedintele Romaniei, Traian Basescu, iar acesta a primit titlul onorific de Senior al Cetatii, autoritatile din domeniu nu par foarte interesate de finantarea proiectului ajuns in faza finala.

 

Radu Silaghi-Dumitrescu

Radu Silaghi-Dumitrescu

O inventie romaneasca despre carea a vorbit intreaga lume medicala si care in cativa ani ar putea rezolva criza sangelui necesar pentru transfuzii, risca sa se impotmoleasca in faza finala, din cauza lipsei de fonduri necesare continuarii cercetarilor. Asa cum s-a intamplat si cu alte inventii valoroase (vezi telocitele) pe care altii s-au batut sa si le insuseasca pentru a continua cercetarile si a le valorifica, autoritatile romane nu par  foarte dispuse sa mai continue finantarea proiectului, desi intr-un an si jumatate, cercetatorii promit ca vor avea primele rezultate.

Este vorba despre proiectul de creare a sangelui artificial, proiect la care lucreaza o echipa de cercetatori clujeni condusi de Radu Silaghi-Dumitrescu, cel care este considerat inventatorul substantei ce ar urma sa constituie un substitut al sangelui natural si sa salveze astfel milioane de vieti.

Ideea crearii sangelui artificial i-a venit cercetatorului clujean in urma cu sase ani, tot atunci fiind demarate studiile si experimentele in cadrul acestui proiect, in laboratoarele Facultatii de Chimie a Universitaţii Babes-Bolyai din Cluj.

Primele rezultate incurajatoare au fost anuntate in cursul acestui an, specialisti din toata lumea apreciind inventia si fiind de parere ca aceasta are mari sanse de a obtine premiul Nobel, daca va ajunge sa fie pusa in practica.

 

analize_sange_70305700_03684400La acel moment, toata Romania a intampinat cu entuziasm vestea, proiectul la care cercetatorii clujeni lucrau de sase ani a fost foarte popularizat si laudat, Radu Silaghi-Dumitrescu a primit numeroase distinctii, printre care si cea de „Senior al cetatii” acordata recent in cadrul Balului Operei din Cluj…, acum vreo doua saptamani chiar presedintele Romaniei, Traian Basescu aprecia aceasta inventie,  dar… cam atat.

Inventatorul clujean s-a folosit de ocazia decernarii acestei ultime distinctii pentru a vorbi deschis despre dificultatile cu care se confrunta, in special cele de natura financiara, spunand ca totusi este hotarat sa duca proiectul pana la capat, chiar daca sangele artificial va ajunge sa fie produs in alta tara, dispusa sa aloce fondurile necesare. Mai avem de lucru un an sau doi, nu stiu cum, nu stiu cu ce fonduri, dar noi o sa le facem. Nu suntem aici sa ne plangem, ci sa rezolvam probleme. Vom avea sangele artificial, facut de noi sau de altii, dar ne vom stradui sa il avem. Noi avem datoria sa incercam”, a declarat omul de stiinta, dupa ce a primit titlul de Seinor al Cetatii, precizand ca fondurile pe care le mai are la dispozitie sunt insuficiente si ca abia anul trecut Ministerul Cercetarii a deschis o linie de finantare pentru acest proiect, insa mai mult sub presiunea mediatica si insuficienta.

 

laboratorCercetatorul clujean a mai declarat ca au existat situatii in care el si membrii echipei pe care o coordoneaza au fost nevoiti sa scoata chiar si bani din buzunar pentru continuarea studiilor si ca in acest moment ar mai fi nevoie de circa un milion de lei pentru a asigura finantarea, timp de un an si jumatate, atat cat ar mai fi necesar pentru a se ajunge un rezultat final. Daca acesti bani nu vor veni de undeva, cercetatorul a intarit ideea ca „este foarte posibil sa va puna sangele artificial pe masa altcineva si nu noi”, ceea ce ar fi o mare rusine dar si costuri ulterioare mult mai mari, in loc de profit pentru Romania, in mod special pentru autoritatile competente. Deocamdata nu avem, fizic, niciun fond, dar avem promisiuni ca vor veni in continuare pe acea linie deschisa de minister. Exista greutati, puteti sa-i intrebati pe toti cercetatorii din Romania, din ianuarie pana in aprilie pur si simplu nu exista bani. In fiecare an, aproape. Nu are rost sa insistam. Suntem doar pe dorinta noastra de a lucra. Noi ne facem treaba asa cum putem. Materiale mai avem ramase pe stoc, mai imprumutam uneori, dar toate acestea merg foarte incet, toate acestea sunt improvizatii”, a mai adaugat cercetatorul clujean.

 

detaliu_sange_artificial_eprubete_0Sangele artificial la crearea caruia lucreaza echipa de cercetatori de la Cluj este in fapt o solutie creata in laborator, continand apa, saruri si o proteina – hemeritrina, extrasa din viermii marini, in unele preparate adaugandu-se si albumina, o alta proteina, ca agent de protectie impotriva agentilor de stres.
Scopul gandit de inventatori pentru aceasta solutie este acela de a permite functionarea organismului pentru cateva ore sau chiar pentru o zi, timp in care acesta sa fie capabil sa isi regenereze propriul sange necesar asigurarii tuturor functiilor. Produsul ar putea fi folosit in special in medicina de urgenta, pentru recuperarea acelor pacienti care sufera grave pierderi de sange, cum ar fi cele provocate de accidente, putand sa constituie totodata si o rezolvare a crizei sangelui ce se resimte de cativa ani. Intentia inventatorilor este aceea ca produsul finit sa fie sub forma de praf, din care sa fie creat instant sangele artificial, un alt beneficiu fiind acela ca produsul respectiv nu va necesita refrigerare.

 Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro