Consumata in cantitati moderate, cafeaua scade nivelul unor enzime hepatice anormale, protejand astfel sanatatea ficatului, conform ultimelor studii publicate de cercetatori ai Institutului National al Cancerului din SUA.
Majoritatea oamenilor consuma cafea, atat pentru ca este un stimulent (reduce oboseala, stimuleaza memoria), cat si pentru gustul sau aromat. Efectele consumului de cafea asupra sanatatii au fost studiate de-a lungul timpului, pentru pentru a determina modul in care afecteaza oamenii. Cafeaua contine mai multe componente, despre care se stie deja ca afecteaza corpul uman la nivel chimic. Insusi bobul de cafea contine, ca un mecanism de aparare a plantei de cafea, substante chimice care sunt considerate psihotrope usoare pentru om, toxice in doze mari. Cafeaua contine cafeina, care actioneaza ca un stimulent. Este deja dovedit stiintific faptul ca, atunci cand este consumata cu moderatie, contribuie la scaderea riscului de boli degenerative (Alzheimer si Parkinson), de boli cardiovasculare si diabet. Un studiu prospectiv desfasurat in Japonia, pe 77.000 de persoane cu varste intre 40 si 79 de ani, a aratat ca un consum moderat de cafea, impreuna cu aportul de cafeina din alte surse, se coreleaza cu un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Este insa foarte important sa nu se face excese, pentru ca in acest caz ar deveni foarte nociva pentru sanatatea inimii.
Cafeau contine, de asemenea, polifenoli, acizi hidroxilici, flavonoizi, antocianine, antioxidanti cu efecte de reducere a deteriorarii celulelor cu potential oxidativ. O substanta cu efect special anticancerigen – insa doar presupusa – este metilpiridina, care se formeaza in timpul prajirii cafelei, din alte substante ce se regasesc in bobul de cafea inainte de prajire. Ea este prezenta si in cafeaua cu cofeina si in cea fara cofeina.
Alt beneficiu al consumului moderat de cafea a fost relevat recent, de o echipa de cercetatori americani care au descoperit ca aceasta are si rol hepatoprotector, scazand nivelul unor enzime hepatice anormale. Indiferent de continutul de cafeina, sustin oamenii de stiinta, cafeaua poate scadea riscul aparitiei unor boli grave ale ficatului cum ar fi ciroza, stenoza hepatica si chiar cancerul hepatic.
Rezultatele studiului sugereaza ca efectele benefice asupra sanatatii ficatului nu provin de la cofeina, ci de la alte componente ale cafelei, pentru indentificarea carora sunt necesare studii suplimentare. Astfel, se considera ca si in cazul cafelei decofeinizate, efectele sunt aceleasi.
De altfel, consumul de cafea este corelat si cu reducerea riscului altor tipuri de cancer. In Africa, spre exemplu, este asociat cu un risc redus de cancer oral, de esofag, si faringian. Un alt studiu releva o reducere modesta a cancerului la san la femeile aflate la menopauza si o reducere a cancerului endometrial la persoanele care consuma cafea cu sau fara cafeina. Un alt studiu preliminar a constat o corelatie intre consumul de cafea si un risc scazut de cancer la prostata.
Pentru a lamuri aceste aspecte, cercetatorii de la Institutul National al Cancerului din SUA au analizat date obtinute in cadrul Programului national de screening al sanatatii pentru perioada 1999-2010. Au fost incluse 27.793 de persoane, cu varsta peste 20 de ani, care au consumat cafea in ultimele 24 de ore.
Oamenii de stiinta au evaluat nivelul mai multor markeri pentru functia hepatica, inclusiv alanin aminotransferaza (ALT), aspartat aminotransferaza (AST), fosfataza alcalina (ALP) si gammaglutamil transferaza (GGT). Astfel, autorii studiului au constatat ca participantii care au raportat ca beau mai mult de trei cesti de cafea pe zi aveau niveluri mai scazute de ALT, AST, ALP si GGT, comparativ cu persoanele care nu consumau cafea. Cercetarile anterioare stabilisera ca bautul cafelei poate avea un efect protector asupra ficatului, insa nu era clar daca acest beneficiu se poate extinde si la cafeaua decofeinizata. De data aceasta, au fost verificate si analizele consumatorilor de cafea decofeinizata, iar cercetatorii au observat si in cazul lor un nivel scazut de enzime hepatice anormale.
Trebuie avut insa in vedere ca, pe langa multiplele beneficii, cafeaua are si efecte negative asupra organismului, mai ales daca acesta este tarat din cauza unor afectiuni sau daca este consumata in exces. Astfel, printre riscurile consumului de cafea putem enumera: dependenta, modificari ale somnului, probleme gastrointestinale, cresterea tensiunii arteriale, interactiunea cu anumite medicamente…