Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania sustine punctul de vedere al medicilor de familie, precizand ca noul Contract-cadru va inlatura definitiv sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Medicii de familie, aflati in conflict deschis cu CNAS si cu Ministerul Sanatatii din cauza noului proiect al Contractului-cadru (CoCa) ale carui prevederi nu le agreaza, se bucura de sustinerea colegilor din alte specialitati, care le impartasesc punctul de vedere si si-au exprimat la randul lor dezacordul fata de proiectul in cauza. Mesajul de sustinere a venit din partea Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania, ai carei reprezentanti sunt de parere ca Ministerul Sanatatii continua un razboi pe care l-a declansat importiva profesionistilor din Sanatate in urma cu 17 ani. In opinia medicilor specialisti, modificarea contractului-cadru reprezinta o noua etapa a acestui razboi, acestia acuzand in principal desfiintarea comisiilor paritare precum si suspendarea obligativitatii existentei unui numar minim de 800 de pacienti pe listele medicilor de familie, pentru ca acestia sa poata semna un contract cu CNAS.
Dr. Victor Esanu, presedintele CFSMR
Astfel, medicul Victor Esanu, presedintele CFSMR, este de parere ca „suntem martorii unei miscari decisive, in razboiul acesta care dureaza de 17 ani, prin desfiintarea comisiilor paritare care mai incercau sa mentina un numerusus clausus al cabinetelor specialistilor, in special in marile orase, precum si desfiintarea obligativitatii existentei unui numar minim de 800 de pacienti pe lista unui medic de familie, pentru a se putea semna un contract cu Casele de Asigurari”.
In opinia sa si a celorlalti membri ai sindicatelor medicilor, ingrijorarea medicilor de familie este justificata in aceste conditii, intrucat veniturile acestora depind direct de numarul de pacienti pe care ii au inscrisi pe liste. Conform unui comunicat remis de CFSMR, in conditiile adoptarii noului contract-cadru, va aparea o inflatie de cabinete in marile orase, deoarece acolo sunt cele mai multe interese financiare, iar urmarea fireasca va fi o diminuare a veniturilor medicilor de familie ori de ambulator.
„Credem ca e nevoie de o decizie politica, pentru a ne stabili prioritatile si a ne hotari daca dorim un sistem bazat pe preventie si construit in jurul medicinei primare si de ambulator ca de exemplu cel din Danemarca, ori continuam investitiile in sistemul cu paturi, axandu-ne pe spitale puternice, care raman baza sistemului sanitar, dupa exemplul Marii Britanii. Finantarea in paralel a ambelor directii este o noutate in domeniu, o incercare autohtona de a impaca si capra si varza, care aparent functioneaza, dar care nu are sorti de izbanda pe termen lung”, se mai arata in comunicatul CFSMR.
De cealalta parte, se pare ca reprezentantii autoritatilor din Sanatate raman intransigenti pe pozitie, dupa o prima dezbatere publica ce a avut loc ieri pe aceasta tema, nefiind anuntata nicio schimbare in proiectul de contract-cadru propus initial. Din contra, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a iesit ieri cu o declaratie in care a reiterat faptul ca in noul contract-cadru se va renunta la numarul limita de pacienti, pentru un medic de familie, accentuand chiar acest aspect. „Odata cu noul contract-cadru, se desfiinteaza limita de pacienti per medic de familie si fiecare pacient va putea sa isi aleaga medicul de familie pe care il agreeaza. Un medic de familie care preia o lista cu pacienti de la alt medic care nu renunta la praxis nu are garantia ca pacientii din lista vor ramane la el. Conform legii, asiguratul este cel care decide cine este medicul lui de familie. Acolo unde este un deficit de medici, CNAS cauta solutii de stimulare pentru atragerea personalului medical in zonele defavorizate. In acest sens, am solicitat si sustinerea autoritatilor locale” a declarat ieri ( 16 .03.205 )Vasile Ciurchea dupa dezbaterea publica ce a avut loc la sediul Ministerului Sanatatii.
Potrivit reprezentantilor Societatii Nationale de Medicina Familiei, la dezbaterea de ieri s-au inscris la cuvant 370 de vorbitori, majoritatea medici de familie din toata tara. Cu aceasta ocazie, SNMF a solicitat din nou retragerea proiectului de pe paginile de web ale CNAS si MS, precizand ca este necesar sa se pastreze prevederile actualului contract care se deruleaza legal pana la sfarsitul anului 2015, urmand ca, dupa introducerea cardului si urmarirea efectelor acestuia, cu inregistrarea corecta a serviciilor medicale, sa se poata efectua un studiu de impact, sa se fundamenteze eventuale modificari si sa se aseze la masa dialogului toti reprezentantii decidentilor si ai furnizorilor de servicii medicale, pentru a construi impreuna un contract viabil. Desi, dezbaterea a fost urmata de o intalnire a reprezentantilor SNMF cu ministrul Banicioiu si cu presedintele CNAS, nu s-a ajuns la un consens privind pastrarea limitei minime de 800 de pacienti pentru un cabinet medical si a numarului optim de 1800 pacienti pentru un medic acesta fiind un punct asupra caruia CNAS nu doreste sa isi modifice pozitia.