EVZ vă dezvăluie cum trei doctori din Banat, cercetaţi de procurorii SUPC, au fraudat bugetul asigurărilor sociale prin pensionări fictive pe caz de boală. Acasă la un medic-şef a fost descoperită o adevărată comoară.
Doctorul Sebastian Telbiş, medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, primea zilnic şpagă aproximativ 1.000 de euro, potrivit unor surse judiciare. El a ajuns "celebru" după ce procurorii au descoperit la percheziţiile efectuate la domiciliul său 108.465 de euro în numerar, 480 de lire sterline, 4.120 de dolari, 51.400 de lei şi două carnete CEC cu un sold de 178.220 de euro, emise de o bancă din Austria. Soţia medicului este Luminiţa Telbiş, judecătoare la Tribunalul Caraş-Severin.
Investigaţia este făcută de procurorii din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, cu ajutorul ofiţerilor SRI. "Evenimentul zilei" prezintă detalii inedite din acest dosar. Una din pistele anchetei duce şi la politicieni locali, după ce rude ale acestora au beneficiat de "serviciile" medicului. În timpul percheziţiilor, procurorii au descoperit numeroase-contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile.
Averea imobiliară
Deşi soţii Telbiş au declarat, oficial, că deţin trei imobile, în realitate ei plătesc utilităţi şi taxe pentru şapte. Unul din imobile a fost donat fiicei acestora, care este medic stomatolog în Timişoara. De asemenea, la data de 28 februarie, au fost perfectate actele pentru cumpărarea de către soţii Telbiş a unui apartament în Timişoara cu suma totală de 65.000 de euro. Banii au fost achitaţi în numerar. Anchetatorii au pus sechestru asigurator pe imobile, bani şi conturile bancare.
Totul a început după ce procurorii SUPC au montat, cu mandat de la judecător, o cameră audio-video de supraveghere chiar în cabinetul medical al lui Telbiş din Reşiţa. Într-o lună de zile, medicul a fost filmat când primea bani şi alte cadouri de la 284 de pacienţi. În schimbul banilor, Telbiş elibera acte medicale necesare pentru obţinerea sau prelungirea deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate, acte pentru pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă, sau atestarea oficială a gradului de invaliditate.
Falşi bolnavi, pensionaţi
Astfel, zeci de persoane sănătoase au fost pensionate din motive medicale în baza actelor semnate de medic. "Auzi. Ăştia să se bucure cât mai sunt eu aici", se dădea mare Telbiş, în faţa asistentei sale. "Eu ştiu multe, dar nu spun...sau poate nici nu vreu să ştiu", se dădea la o parte asistenta. Pe 7 februarie, zeci de persoane au fost înregistrate când dădeau şpagă. Înainte de a începe ziua "de muncă", Telbiş îi spunea asistentei cât durează să rezolve dosarele din acea zi: "15 minute la ăştia".
Oamenii intrau în cabinet, preţ de câteva secunde, lăsau banii pe masă, sume între 100 de lei şi 150 de euro, luau hârtiile şi plecau. În medie, în două minute intrau câte şapte persoane. Eliberarea unei decizii dura, în unele cazuri, doar 10 secunde. Plicurile pline cu bani erau aruncate, neglijent, într-un sertar din birou.
Unul dintre medici a recunoscut mita
Ancheta în dosarul lui Telbiş a dezvăluit că alţi doi medici din zonă, Ioan-Octavian Cenda (foto), din Oraviţa, şi Ioan-Dorel Ungur (Caransebeş) primau bani pentru eliberarea unor acte medicale. În cazul lui Cenda există un denunţ făcută de o femeie operată recent de cancer, care a povestit procurorilor SUPC că medicul ar fi condiţionat prelungirea concediului medical de plata unei sume de 50 de lei.
Ungur este singurul dintre cei trei medici cercetaţi în acet dosar care a recunoscut că a primit şpagă de la 16 persoane. La percheziţia cabinetului său, procurorii au găsit 1.050 de euro şi 400 de lei şi 23 de plicuri albe goale. Medicul a spus că, în aceste plicuri, au fost bani primiţi ca mită.
"Trebuie remarcat impactul psihologic la nivelul comunităţii, pe care îl au săvârşirea unor astfel de fapte antisociale şi a corectitudinii desfăşurării actului medical."
Procuror SUPC, propunere de arestare
Procurori: Aduce atingere bugetului de stat!
Procurorii SUPC au cerut arestarea celor trei medici la Tribunalul Bucureşti. Instanţa a respins solicitarea, dar procurorii au declarat recurs, care se va judeca săptămâna viitoare la Curtea de Apel Bucureşti. "Acordarea unor astfel de decizii medicale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condiţiile necesare produce prejudicii bugetului de stat, astfel încât considerăm şi din acest punct de vedere că este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de toţi inculpaţii", cereau procurorii în actul de arestare.
"Prin acordarea acestor decizii şi, implicit, a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu consecinţele ce decurg din acest fapt", au punctat procurorii.
O zi la birou din viaţa doctorului Sebastian Telbiş
Imaginile suprinse de procurorii SUPC, în cabinetul lui Sebastian Telbiş, arată cum acesta primea zilnic zeci de plicuri de bani.
Ora 7.38: Medicul intră în birou binedispus, întâmpinat de asistentă: "Ştii bancul acela cu...Îi cald afară. 19 grade. Vine primăvara. Angela, fă-mi o cafea că nu mai rezist".
Ora 7.42: Intră primul pacient, Cota Rusalin, cu un dosar în mâna stângă, şi cu dreapta scoate bancnote din buzunar: "Să trăiţi!". Medicul semnează dosarul şi îl dă: "Bună ziua! Costă!". Bărbatul lasă banii pe birou: "Da. Uitaţi aici!". Medicul i-a cu mâna stângă bancnotele şi pune un nou dosar în faţa sa: "Spune să vină Neagoe".
Ora 8.00: Intră Maria Neagoe, care scoate din geantă un plic alb şi un cadou şi le pune pe birou: "Pentru dumneavostră...Şi dacă tot vine Sfântul Valentin". "Da, mulţumesc", răspunde medicul. El ia plicul de pe masă, iar cadoul îl pune sub scaun, şi îi înmânează femeii documentul semnat. "Spuneţi să vină Rotaru".
Ziua continuă în acelaşi fel, zeci de pacienţii care se perindă prin cabinet primesc actele medicale şi lasă câte un plic pe masă.
Ora 19.40: Potrivit înregistrărilor video, Sebastian Telbis aranjează plicurile şi bancnotele primite de la pacienţi. El aliniză bancnotele la birou. Toţi banii îi bagă în borseta sa. Vorbeşte cu asistenta şi apot citeşte dintr-o carte. Pe uşă intră o femeie, care discută cu Telbiş despre o nepoată care trebuie operată. Ultima vizită este de la o colegă din sistemul sanitar, care voia să se pensioneze medical.
"Deci, pe ochi nu merge, pe ochi nu merge"
Sebastian Telbiş: Cu ce problemă?
Pacient: Cu... pentru pensie, pentru asta...
Sebastian: Şi lucrezi undeva?
Pacient: Nu mai lucrez, că de aia am fost la dumneavostră anu’ trecut şi am avut...în şomaj şi aţi spus după ce termin şomaju’ să vin la dumneavostră.
Sebastian: Şi acum e gata şomaju’?
Pacient: Poftim?
Sebastian: Îi gata şomajul?
Pacient: Da, da, domnu’ doctor.
Sebastian: Când l-ai terminat?
Pacient: Anu’ trecut.
Sebastian: Anu’ trecut? De unde eşti?
Pacient: Din Lescoviţa.
Sebastian: Din Lescoviţa?
Pacient: Am fost cu cumnatu’ la dumneavoastră, anu’ trecut, cu Sima.
Sebastian: Ei, cu Sima tu eşti?
Pacient: Da, da, da.
Sebastian: Cu Sima...Şi acum nu lucrezi nicăeri?
Pacient: Nu...
Sebastian: Da...pe vreo firmă ceva?
Pacient: Da, la Crosi, da...de construcţii şi...
Sebastian: Şi nu mai merge acolo?
Pacient: Nu mai...
Sebastian: Nu mai merge...Deci pe ochi nu merge, pe ochi nu merge...
Pacient: Nu, asta am pus-o acuma, că am fost internat în spital, am zis că poate mai trebuie....
Sebastian: Tot cu internarea din 2012?
Pacient: Da...
Sebastian: Fă-ţi o internare la interne şi atunci discutăm problema. Bun? Că asta e din 2012..
Pacient: Da, ad. Să...
Sebastian: Deci discutăm problema după ce vii cu internarea, bun?
Pacient: Da? Bun, bun, bun. Mulţumesc, să trăiţi!
După ce a primit un plic de la o pacientă, Sebastian Telbiş se sfătuieşte cu asistenta despre cazul acesteia.
Sebastian: Vezi că trebuie să mai vină o singură dată.
Asistentă: Febru...în noimebrie 2016? La anu’ eventual să îi dăm...sau să îi scriu direct noimebrie 2016.
Sebastian: Nu depăşim la perioadă?
Asistentă: Ă...Îs doi ani şi ceva...trei.
Sebastian: Ne încadrăm?
Asistentă: Da.
Sebastian: Bun atunci...Dă-i...
300.000 de euro, bani în numerar şi în diverse valute, şi CEC-uri au fost găsite acasă la medicul Sebastian Telbiş
Ce au spus denunţătorii
Procurorii au audiat ieri, la Reşiţa, aproape 100 de pacienţi care i-au dat bani lui Telbiş. În dosar sunt mai multe denunţuri făcute împotriva celor trei medici. În cazul medicului Ungur, Magdalena I. a declarat că a dat 50 de euro, Cristian Ş. a plătit 100 de lei pentru a prelungi decizia de încadrare în gradul II de invaliditate. Mădru P. a spus că aflat de al alţi pacienţi că dacă nu plăteşte 100 de lei nu i se va prelungi decizia de pensionare.
În cazul lui Constantin I., acesta a arătat că, după ce a discutat cu Cenda, acesta i-ar fi dat de înţeles că dacă nu va plăti 100 de lei nu ar mai obţine decizia de încadrare în gradul 3 de invaliditate. Elisaveta S. a explicat că i-a plătit lui Cenda suma de 100 de euro pentru avizarea pozitivă a deciziei medicale pentru obţinerea pensiei de invaliditate.