Norme Coca 2023 - 2024

Cei mai năpăstuiţi bolnavi ai României, micuţii care suferă de schizofrenie, autism sau diverse forme de tulburări de comportament, nu mai au acces la medicamentele gratuite care îi ajută să îşi controleze boala.

Dintr-o eroare de secretariat sau pentru a face economii la buget, toate medicamentele antipsihotice pentru copii nu se mai pot compensa prin sistemul de asigurări. Pe lângă faptul că nu mai pot prescrie pastile micilor pacienţi, unii medici au fost puşi de casele de asigurări să plătească din buzunar medicamente date anul trecut.

De vină pentru această situaţie este un ordin comun al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătaţii (536/2013). Oficialii celor două instituţii nu au oferit explicaţii clare pentru care copiii nu mai pot primi aceste tratamente vitale, însă cei direct implicaţi încearcă să desluşească misterul.

"Sparg, trântesc, se aruncă în faţa maşinii"

Mii de părinţi din toată ţara au fost puşi în situaţii critice. Micuţi care suferă de tulburări de comporatament grave, de schizofrenie, autism sau ADHD, la care psihoterapia nu are rezultate, nu mai pot fi trataţi cu medicamente antipsihotice. "Este o situaţie disperată. Este vorba despre copii care în lipsa tratamentului îşi pun rudele şi se pun pe ei în situaţii periculoase: sparg, trântesc, se aruncă în faţa maşinii", atenţionează prof. dr. Iuliana Dobrescu, medic neuropsihiatrie infantilă, la Spitalul "Alexandru Obregia" din Bucureşti şi membru în comisia de specialitate a MS. Mihăiţă are 14 ani şi suferă de tulburare schizoafectivă. "Are handicap grav pentru care are certificat şi beneficiează de însoţitor. Face tratament de la 10 ani. Acum, suntem în situaţia în care nu mai primim de la medic niciun antipsihotic pe reţetă gratuită. Nu am putut să îi opresc tratamentul pentru că ar intra în sevraj, aşa că fac eforturi mari să-l asigur. Un flacon dintr-un singur medicament costă 600 de lei lunar, iar el are nevoie de două", povesteşe mama băieţelului, care locuieşte în sectorul 3 din Bucureşti.

Ioan are 11 ani şi a fost diagnosticat cu autism pe când avea 4 ani. "Este evaluat la un grad de dezvoltare mintală de 18 luni. Suntem foarte afectaţi financiar de ordinul MS, care nu mai compensează olazapina, medicamentul de bază în tratamentul de zi cu zi al băiatului nostru", povesteşte tatăl lui.

O eroare greu de explicat

Prof. dr. Iuliana Dobrescu nu înţelege cum s-a ajuns la o astfel de decizie. "Primul mecanism de intervenţie în psihiatria copilului este psihoterapia. Când copilul nu răspunde, se intervine farmacologic. La copii, multe dintre medicamentele date sunt «off label », adică în afara etichetării", detaliază medicul. Asta înseamnă că produsele nu au fost testate pe copii sau sunt în curs de testare, însă, dacă medicul nu are alternative, le poate recomanda, ele fiind incluse în ghidurile terapeutice în toată lumea. "Avem medicamente precum risperidona, care are aviz pentru copil de 3-6 ani, însă asta nu apare în prospect", exemplifică medicul. Când psihiatrii prescriu "off label" o fac folosindu-se şi de o scrisoare de motivare şi au consimţământul familiei. "Le spunem părinţilor care e situaţia exactă. La copiii cu schizofrenie de debut, cu tulburări de comportament grave nu poţi lucra fără medicamente «off label»", completează prof. Dobrescu.

"Nu ne întreabă când iau aceste hotărâri"

Medicul acuză faptul că Ordinul 536 a fost dat fără ca specialiştii să fie consultaţi. "Nu ne întreabă când iau aceste hotărâri. Nu cred că e o eroare, pur şi simplu nu au fost informaţi", este de părere medicul. Însă, o altă variantă care ar putea explica situaţia ar fi faptul că angajaţi ai MS, care au scris ordinul, nu au ştiut să facă distincţia între diverse tipuri de specialişti: medic psihiatru de copii (pedopsihiatru) şi medic psihiatru de adulţi. "Ne ducem luni la MS. Am documente europene pentru a le dovedi eroarea. Trebuie ca asigurările să deconteze «off label» aceste medicamente", adaugă medicul.

"Ne-au scos prima noastră linie de terapie şi au lovit în cel mai bolnav copil, cel cu boală psihică. Psihoterapia nu se decontează şi nu îl mai putem trata nici cu medicamente".
PROF. DR. IULIANA DOBRESCU, medic primar neuropsihiatrie infantilă

Ministerul nu răspunde, Casa de Asigurări dă vina pe medici

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne-a oferit un răspuns, fără a clarifica însă problema: "Pentru Denumirile Comune Internaţionale care au indicaţie în bolile psihice la copii, prescrierea medicamentelor se poate face nu numai de medicul psihiatru dar şi de medicul de familie, care poate continua prescrierea pe baza scrisorii transmise de medicul specialist psihiatru. Precizăm faptul că protocoalele terapeutice sunt elaborate de comisiile de specialitate ale MS".

ANM: Medicii îşi pot asuma decizia

Oficialii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) spun că interzicerea prescrierii acestor medicamente pentru copii nu a pornit de la ei. "Ca răspuns la o adresă MS din februarie 2014, prin care se solicita Agenţiei validarea indicaţiilor în pediatrie pentru medicamentele propuse de Comisia de Specialitate Psihiatrie şi Psihiatrie Pediatrică... ANM a transmis observaţiile sale conform informaţiilor cuprinse în Rezumatul caracteristicilor Produsului (RCP).

Astfel, în adresa către MS s-a specificat când RCP prevedea că medicamentul nu era indicat la copii. S-au evidenţiat în mod special fragmentele care lăsau medicului/ Comisiei posibilitatea să evalueze informaţiile disponibile şi să îşi asume/ sau nu decizia de a-l folosi. Decizia finala privind stabilirea protocoalelor terapeutice e de competenţa Comisiilor de specialitate din MS". Reprezentanţii MS nu au oferit o explicaţie. "Nu are cine să ofere un răspuns, încă e haos în MS", spun surse medicale.

O soluţie pentru a face economii la buget

Dr. Mădălina Linte-Potoroacă, medic psihiatru de copii în Capitală, spune că niciun doctor cu această specialitate nu mai poate prescrie medicamente antipsihotice. Micuţii nu pot merge însă nici la medicii de adulţi, pentru că ei nu au dreptul să le dea medicamente: "Prospectul nu prevede expres că aceste medicamente se dau copiilor, însă ghidurile terapeutice permit. Eu bănuiesc că s-au folosit de faptul că în prospect nu scrie expres ca să facă economii". Medicul mai spune că are colegi în Constanţa care au fost puşi să plătescă din buzunar medicamente prescrise anul trecut. În lipsa tratamentului, micuţii pot ajunge la sevraj: "O mamă m-a sunat disperată fiindcă nu ştia ce să îi facă micuţului care stătea cu cuţitul în mână şi îi ameninţa"

Citiţi mai mult: CAMPANIA "MEDICUL DE GARDĂ". Ministerul Sănătăţii a lăsat copiii cu boli psihice fără tratament - Medicul de gardă > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/1088371.html#ixzz2wxS3X7SH
EVZ.ro

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro