Au fost depistate cu probleme la sâni 11,5% dintre cele 1.012 de femei care au beneficiat de controale medicale gratuite în cadrul campaniei "Nu am făcut destul", a declarat miercuri, într-o conferință de presă, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, citând un studiu realizat în perioada octombrie-decembrie.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVĂ

Potrivit studiului, aproape 8 din 10 femei din mediul rural nu au efectuat niciodată un control medical la sâni.

"Cele mai frecvente observații ale medicilor au fost legate de prezența nodulilor la unul sau ambii sâni, formațiuni palpabile fixe sau mobile, dure, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare sau dureri ale sânilor, secreții mamelonare", arată studiul.

69% dintre femeile observate cu modificări ale sânilor au vârsta peste 40 de ani. 31% dintre femeile cu probleme la sân au până în 40 de ani.

De asemenea, 8% dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de sân în familie.

Mai mult decât atât, arată studiu, 76% dintre femeile consultate de medici nu făcuseră anterior niciun control medical al sânilor, în contextul în care în România se înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) și chiar și decât cea mondială (31%).

"Rezultatele obținute în campania din acest an confirmă ceea ce noi susținem de multă vreme: necesitatea implementării unui program național de screening pentru cancerul de sân. Și nu ne vom opri până când nu vom obține acest lucru. FABC și Liga Română de Cancer își propun să continue acest proiect și în anul 2015" a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

La rândul său, dr. Dana Stănculeanu de la Institutul Oncologic București a subliniat necesitatea unui program de screening pentru cancerul de sân, dar care să fie dublat de o campanie de informare.

"Un program de screening înseamnă foarte mulți bani, o armată de oameni implicați. Lăsând la o parte necesitatea programului de screening, cred că este foarte multă nevoie de informație pentru populație. Nivelul de educație sanitară al populației noastre este destul de scăzut. Este nevoie de un program de screening, dar mai ales este nevoie de o campanie de informare, pentru că degeaba este program de screening dacă lumea nu este informată și programul eșuează", a spus medicul.

Potrivit acesteia, factori de risc pentru cancerul de sân sunt vârsta intrării în menopauză de 40-50-60 de ani, absența sarcinii, prezența cancerului în familie, obezitatea, regimul de viață.

Purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Mihaela Tănase, a precizat că instituția a acordat din nou o atenție deosebită programului în care sunt tratați pacienții cu afecțiuni oncologice.

FABC și Liga Română de Cancer au desfășurat în perioada octombrie — decembrie campania națională anuală de informare despre cancerul de sân "Nu am făcut destul".

O componentă importantă a campaniei a fost caravana din mediul rural, în cadrul căreia au beneficiat de controale gratuite 1.012 femei din județele Argeș, Galați, Ialomița, Prahova și Teleorman.

Caravana a fost realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali — voluntari în proiectul "Împreună pentru Sănătatea Rurală".

Pe lângă controalele medicale oferite gratuit, pe durata campaniei au fost distribuite 3.000 de materiale informative cu privire la autoexaminarea sânilor, necesitatea controalelor medicale periodice și importanța prevenției cancerului de sân.

"Nu am făcut destul" este o campanie de informare despre cancerul de sân inițiată de FABC și Liga Română de Cancer, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România, Roche Romania, Pfizer și al Societății Studenților în Medicină din București.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro