Liga Română contra Reumatismului a lansat marţi o campanie de informare despre poliartrita reumatoidă pentru a creşte adresabilitatea către medicul reumatolog având în vedere impactul pe care această boală îl are asupra calităţii vieţii pacienţilor. Medicul reumatolog Cătălin Codreanu a spus în conferinţa prilejuită de lansarea campaniei de informare că poliartrita reumatoidă produce o distrugere ireversibilă a articulaţiilor.
"În această afecţiune este important ca diagnosticul să fie pus cât mai devreme iar iniţierea tratamentului să se facă de îndată ce diagnosticul a fost confirmat, ceea ce înseamnă de asemenea foarte devreme. Este adevărat că metodele de tratament de care dispunem în anii recenţi sunt mult mai performante decât cele care existau acum 20 sau 30 de ani, pentru că există o clasă majoră de medicaţie care poartă numele de terapie biologică", a declarat Codreanu.

El a adăugat că în general boala apare pe un teren de predispoziţie genetică, factori declanşatori, în special infecţii, suprapunându-se acesteia. Campania "Mâini cu viaţă" are loc în contextul nivelului scăzut de informare despre această maladie. Aproximativ 1% din populaţia ţării (200.000 de persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 25 şi 40 de ani. În contextul în care sunt afectate persoane tinere iar boala are o evoluţie severă, cronică şi invalidantă, nu este doar o problemă medicală, ci şi una socială. Poliartrita reumatoidă afectează viaţa profesională, aproximativ 20-30% dintre pacienţi suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii doi-trei ani de boală iar 60% dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii zece ani de la declanşarea bolii.

Conform studiilor incidenţa poliartritei creşte anual cu 2,5% la femei şi 0,5% la bărbaţi, afecţiunea reprezentând aproximativ 10% din totalul bolilor reumatice. Pe de altă parte, afecţiunile reumatice reprezintă a doua cauză de dizabilitate la nivel internaţional, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Poliartrita reumatoidă netratată sau tratată necorespunzător poate afecta şi alte organe precum inima, plămânii sau rinichii. Din totalul cazurilor de deces înregistrate la pacienţii cu poliartrită reumatoidă 40% sunt cauzate de afecţiunile cardiovasculare, 20% - de infecţii (în principal cele ale plămânilor) iar restul - de complicaţii renale, neurologice sau de afecţiuni maligne (leucemie, mielom multiplu). În România impactul bolilor reumatice este mai mare decât al altor afecţiuni precum cardiopatia, cancerul pulmonar, ciroza hepatică sau diabetul zaharat.

Bolile reumatice afectează la nivel mondial 1,7 miliarde de oameni şi ocupă locul patru ca impact asupra sănătăţii generale a populaţiei lumii cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani. AGERPRES

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro