Norme Coca 2023 - 2024

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România a lansat în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale o campanie națională de informare și educare cu privire la siguranța, calitatea și eficiența medicamentelor generice, potrivit unui comunicat de presă primit de redacția www.sanatateatv.ro.

Campania are în vedere necesitatea îmbunătățirii cunoștințelor românilor cu privire la medicamentele generice, care pot genera economii semnificative pentru consumatorii locali, fără a se face vreun compromise la nivelul calității. De asemenea, prin această campanie se urmărește informarea consumatorilor asupra dreptului de a cere medicului sau farmaciștului informații cu privire la tratamentul recomandat. În România, medicii prescriu medicamentele pe baza substanței active, care se regăsește în mai multe medicamente sub diverse denumiri comerciale și la prețuri diferite. Prin urmare, este foarte important ca pacienții să cunoască opțiunile de tratament disponibile în farmacii, pentru a putea face o alegere informată.
„Este absolut necesar ca pacienții români să fie mai bine informaţi cu privire la tratamentele urmate şi astfel să ceară în farmacii medicamentele potrivite nevoilor lor. În acest sens, românii ar trebui să ştie faptul că medicamentele generice sunt la fel de sigure și eficiente ca orice alte medicamente disponibile în farmacii și, în plus, sunt mai accesibile ca preț. Încurajarea utilizării medicamentelor generice reprezintă o soluție adoptată la nivel mondial pentru creșterea accesului la tratament al populației și pentru ținerea sub control a costurilor sistemelor publice de sănătate", a declarat Dragoș Damian, Președinte APMGR.
Ministerul Sănătăţii susţine astfel de acţiuni de conştientizare a consumatorilor cu privire la siguranţa şi calitatea medicamentelor generice, care se înscriu în programul de acţiuni adoptat recent de Guvern în cadrul Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020. Sperăm că această campanie de informare va creşte accesul pacienţilor la tratament, ajutandu-i să-şi cunoască mai bine drepturile şi să fie conştienţi de posibilităţile de a face economii prin alegerea medicamentelor generice", a precizat prof. univ. dr. Dorel Săndesc, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.
Medicamentele generice îndeplinesc aceleaşi standarde de calitate ca orice alte medicamente care sunt comercializate în România, întrucât sunt supuse aceluiaşi control strict al ANMDM. Tocmai de aceea, facem un apel către mass media să ne ajute în promovarea acestei campanii de informare şi educare adresate consumatorilor români. Folosirea cu predilecţie a medicamentelor generice, acolo unde acestea sunt o alternativă de tratament, va ajuta sistemul de sănătate să facă faţă presiunilor bugetare imense la care este supus şi pacienţii români să beneficieze de tratamente sigure şi eficiente, la costuri mai mici", a adăugat Marius Savu, Președinte ANMDM.
Campania de informare va debuta printr-o etapă pilot, desfășurată pe o durată de trei luni și va cuprinde o serie de acțiuni de informare, inclusiv website dedicat, comunicare în presa scrisă și online, în social media și promovare directă către pacienți în unități spitalicești.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro