În luna martie a acetui an, cinci persoane diagnosticate cu leucemie limfoblastică acută (ALL), un tip de cancer al sângelui, sunt în remisie după ce au urmat un tratament inovator cu celule imunitare reprogramate genetic. În cazul unuia dintre pacienți, tumorile canceroase au dispărut după numai 8 zile, anunță cercetătorul Michel Sadelain de la Centrul de Cercetare a Cancerului Sloan-Kettering din New York.

Ulterior, alți 11 pacienți au fost tratați în același mod, aproape toți dând semne de însănătoșire. Ceea ce s-a schimbat în metodele de tratare a cancerului constă tocmai în modul în care cercetătorii au reușit să reprogrameze sistemul imunitar al fiecărui pacient pentru a distruge celulele canceroase. Până în prezent, tratamentele constând în medicație și chimioterapie, tratamente cu efecte secundare grave asupra organismului. Ultima tehnologie presupune însă modificarea celulelor imunitare T pentru a distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase relativ neatinse.

Celulele T atacă, în mod normal, celulele infectate din organism, însă cele canceroase puteau scăpa deseori activând receptori pe care celulele T nu îi atacă. Leucemia limfoblastică acută afectează însă celulele de tip B, astfel că Sadelain și colegii săi au recoltat celule imunitare T din organismele afectate, modificându-le astfel încât să recunoască proteina CD19 de la suprafața celulelor B – fie canceroase, fie nu. Injectate pacientului, celulele T reprogramate au distrus toate celulele B din organismului pacientului, ceea ce înseamnă că acesta va avea nevoie de un transplant de măduvă osoasă pentru a-și reconstrui sistemul imunitar. Însă cum ALL afectează doar celulele B, terapia garantează faptul că toate celulele canceroase vor fi distruse.

Alte echipe de cercetători au mers și mai departe, modificând celulele T pentru a recunoaște și alte tipuri de celule canceroase, mărind substanțial gama posibilelor ținte. Rezultatele unor asemenea tratamente vor fi prezentate în luna decembrie a acestui an de către echipa de medici condusă de Dr. Carl June de la Universitatea din Pennsylvania.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro