Cancerul de piele ar trebui să fie considerat boală profesională
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Societatea de Dermatologie vor să inițieze un proiect de lege prin care cancerul de piele să fie considerat boală profesională. “Cancerul de piele care va fi depistat la cei care se expun datorită meseriei, de exemplu constructorii pe schele, să fie considerat o boală profesională. Ei nu au vrut să se expună dar asta le este meseria, chiar dacă s-au protejat lucrând prelungit în raze ultraviolete normal că pot dezvolta această formă de cancer. Ne dorim o inițiativă în acest sens”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC, la Parlament, unde le-a prezentat deputaților din Comisia pentru sănătate raportul final al campaniei de prevenție privind cancerul de piele. El a susținut că populația nu este suficient informată cu privire la riscurile de expunere prelungită la soare. De asemenea, prof. dr. Sorin Țiplica a explicat că expunerea profesională la razele ultraviolete poate să conducă la cancer și a pledat pentru modificarea legislației. Potrivit unui studiu derulat de FABC, 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deși peste 50% dintre aceștia sunt conștienți de faptul că alunițele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani nu își verifică alunițele de pe corp, un procent la fel de ridicat — 73%, fiind înregistrat și pentru categoria de vârstă — peste 30 de ani.
Proiect legislativ pentru susţinerea alăptării, adoptat de Camera Deputaţilor
Un proiect de lege care reglementează politicile de marketing practicate de producătorii substituenţilor de lapte matern a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul a fost aprobat cu 275 de voturi pentru şi patru abţineri. În dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, deputatul liberal Roberta Anastase, unul dintre iniţiatorii proiectului, a declarat că proiectul reglementează modul în care înlocuitorii laptelui matern pot fi plasaţi pe piaţă. La rândul său, deputatul liberal Claudia Boghicevici a arătat că proiectul nu îşi propune restricţionarea vânzării substituenţilor de lapte matern, ci restricţionarea politicilor de marketing practicate de producătorii de substituenţi de lapte matern. Varujan Pambuccian a anunţat că grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor susţine proiectul, dar le-a reproşat colegelor de la PNL că au făcut repetate discriminări de gen de la tribuna forului. Iniţiativa legislativă a fost semnată de parlamentari de la toate grupurile parlamentare. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Scoaterea platii medicului de sub incidenţa legii penale, un pas bun
"Orice proiect care izbuteşte să scoată de sub incidenţa legii penale modul în care medicul este plătit este un pas bun, un pas înainte, atât pentru corpul profesional care se află acum sub sabia lui Damocles, cât şi pentru pacienţii noştri, pentru societate, care vor trebui sub o formă sau alta să recunoască valoarea socială a muncii noastre", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean. "Recunoaşterea valorii sociale a profesionistului liberal nu se va face în niciun caz de către stat în următoarea etapă previzibilă din România, ci se va face de către beneficiarii serviciilor acelei profesii, respectiv de către pacient, prin plată directă, într-o normă reglementată, prin plată pentru o asigurare privată, prin orice modalitate pe care legiuitorul o va găsi cu cale, oricum nu prin aceasta care se face astăzi", a mai adaugat presedintele CMR. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a anunţat pe 1 septembrie că se opune legalizării plăţilor informale în sănătate şi a cerut Guvernului o reformă cuprinzătoare a sistemului de sănătate, bazată pe eficienţă şi finanţare sustenabilă.