Pacienţii cu forme agresive de cancer de sânge care au nevoie de iradierea întregului corp nu mai trebuie trimişi în străinătate.

Este posibil şi la noi tratamentul modern care creşte şansele de reuşită la transplantul medular.

În unele cazuri de leucemie acută limfoblastică, este nevoie şi de chimioterapie, şi de radioterapie pentru a distruge celule maligne din tot organismul. Iradierea corporală totală le atacă şi pe cele din locuri în care citostaticul nu ajunge citostaticul, precum e sistemul nervos central. Iar celulele stem infuzate la transplantul de măduvă vor acţiona mai bine. Noile tehnici reduc mult reacţiile adverse.

Întregul corp este scanat din 2 în 2 mm, iar fiecare secţiune este reconstruită virtual, de la os până la organe. În felul acesta, medicii ştiu unde să direcţioneze doza potrivită de radiaţii. Așa se protejează mult mai bine țesutul cerebral, plămanii și intestinele, unde apăreau complicații, spun doctorii.

"Vopsești o mașină, una e să arunci cu vopseaua odată și alta esta încerci să uniformizezi și să omogenizezi vopseaua. Cam asta se întâmplă cu iradierea aceasta".

Iradierea totală se face șase zile la rând, chiar înainte de transplant. Bolnavii răman fără imunitate, așa că totul e sterilizat. Patru pacienți de la Fundeni au beneficiat cu succes de cea mai modernă tehnică aplicată în premieră natională la privat. Au fost aduși cu ambulanța, zilnic, protejați strict.

În Institutul Clinic Fundeni există în structură o secție de radiobiologie care, dacă am reuși să o dezvoltăm și să poată face la un moment dat această procedură complicată, ar fi un mare avnataj pentru noi. Este nevoie de aparatură specială.

Iradiere totală s-a făcut, până în 2011, și la Institutul Oncologic, dar cu tehnică mai veche.

"Noi mai depindem de un lucru, de celulele stem aduse din străinătate. Nu avem loc de întârziere, nu-s-a stricat aparatul sau nu a venit asistenta".

Pericolul este mare dacă facem cu aparatură învechită. S-au făcut asemenea tratamente în România, dar periclitând și mai mult viață pacientului.

În ultimii ani, medicii i-au trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de iradiere totală. În acest caz, și transplantul trebuie făcut tot afară. Statul nu decontează procedura, în ţară.

"Am apelat la clinici private care să vină în ajutorul nostru să sustină, au fost situaţii în care i-au plătit pacienții. Dânșii au zis, OK, vă ajutăm pană găsim o reglementare legală. Ne-au făcut pro bono. Un pacient care pleacă afară că nu se poate face această procedură la noi costă cât ar costă toate procedurile acestea făcute la noi".

Anual, cel mult 15 pacienți ar avea nevoie de iradierea întregului corp, spun medicii de la Fundeni.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro