Cancerul este destul de rar la copii, fiind posibil ca un pediatru să nu întâlnească niciun astfel de caz în cariera lui, dar totuşi este a doua cauză de deces la categoria de vârstă 4 - 15 ani, a spus şeful Secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) Monica Dragomir.

Potrivit medicului, la nivel mondial sunt aproximativ 200.000 de cazuri noi de cancer pediatric pe an, incidenţa fiind între 8 şi 16 cazuri noi la 100.000 de copii.

"Cancerul la copil este o boală rară, el prezintă sub 2% din toate cancerele conform centrului nostru de statistică şi datelor furnizate de forurile naţionale. Un medic de familie sau un pediatru poate să nu întâlnească pe parcursul carierei niciun caz de oncologie pediatrică. În ţara noastră credem că sunt aproximativ 500 de cazuri noi pe an şi aproximativ 5.000 de pacienţi cu boală în evoluţie sau remisiune. Deşi, reprezintă doar 2 la sută din toate cancerele, cancerul la copii este a doua cauză de deces la categoria de vârstă 4 - 15 ani", a spus şeful Secţiei de oncologie pediatrică de la IOB, Monica Dragomir, la cea de-a treia Conferinţă naţională dedicată problematicii cancerului la copii şi tineri.

Cancerul la copil este curabil, lucru demonstrat de numărul din ce în ce mai mare de supravieţuitori care au şi 30 de ani de la depistarea bolii, a arătat medicul.

Ea a precizat că, din anii '70, rata de supravieţuire a copiilor diagnosticaţi cu cancer era în jur de 50 la sută, a fost făcut "un salt impresionant", după anii '90 rata de supravieţuire fiind undeva peste 80 la sută.

"Cancerele la copil sunt greu de recunoscut. Orice schimbare în starea de sănătate a copilului trebuie investigată. De asemenea orice formaţiune tumorală trebuie investigată. Unii părinţi se prezintă târziu cu copilul la medic, uneori biopsia este făcută incorect", a mai spus Dragomir.

Directorul medical al Institutului Oncologic Bucureşti, Mircea Savu, a subliniat, la rândul său, că diagnosticarea timpurie este primul pas pentru vindecarea copilului.

"Diagnosticul timpuriu creşte speranţa de viaţă. În prezent onco-pediatrii au la dispoziţie arme mult mai eficiente de luptă împotriva acestei boli. Diagnosticul precoce permite un control al bolii cu mai puţine sacrificii şi complicaţii şi sechele ale tratamentului", a explicat directorul medical.

Amalia Şerban, director în cadrul Ministerului Sănătăţii, a amintit că, în anul 2015, ministerul va încerca să aibă şi un program naţional pentru teste genetice, astfel încât fiecare pacient diagnosticat cu cancer să beneficieze de tratament personalizat, iar rezultatele să fie mult mai bune şi economiile proproţionale.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro