Norme Coca 2023 - 2024

Click pentru video

Aflată pe patul de spital, o femeie este cât se poate de optimistă. În urmă cu câteva luni a fost diagnosticată cu cancer de sân, dar acest lucru nu a dărâmat-o, ba dimpotrivă și-a spus că pentru viață merită să lupți.

„Mai greu a fost după prima ședință de chimioterapie. Când mi-a căzut părul“, povestește ea.

Dar, a trecut peste acest moment, iar acum a fost operată. Medicii au decis că cel mai bine pentru sănătatea ei este să-i făcă mastectomie. Dacă se extirpă glanda mamară automat nu mai sunt celule tumorale care să se extindă în alte părți ale corpului, spun specialiștii.

„Toate femeile trebuie să aibă grijă de ele și să nu se neglijeze“, recomandă pacienta.

Din păcate, puține sunt femeile care își fac periodic un control la sâni. Și tocmai din cauza acestei mentalități, am ajuns să avem anual în România 6 mii de cazuri noi de cancer la sân. Medicii spun însă că luată din pripă boala poate fi învinsă.  Mai mult decât atât, pacienta nu își va pierde sânul bolnav.

Cercetările au arătat că femeile cu cancer mamar incipient care fac o operație conservatoare urmată de radioterapie, au aceleași rate de supraviețuire ca și femeile cu mastectomie. După gradul doi este necesară extirparea sânului în totalitate, spun medicii. Dar chiar și în această situație sânul se poate reconstrui.

„Ca un element de noutate există o tehnică prezentă și la noi, care se bazează pe ceule grasoase. Se recoltează grăsime de la nivelul abdomenului și aceste celule sunt pe elementul de pornire și refacere a glandei mamare. Este incedibil rezultatul“, a declarat medicul Octavian Unc.

Grav este faptul că în stadiul patru al bolii medicii nu mai pot face nimic din punct de vedere chirurgical. Și asta pentru că de la sân cancerul se extinde. Trebuie spus însă că tratamentul unei paciente nu înseamnă doar operație.

Medicul oncolog este cel care stabilește dacă este nevoie totodată de chimioterapie, radioterapie sau terapie hormonală.  Indiferent de metoda de tratment stabilită de specialiști, cancerul de sân poate fi învins. Acesta este și mesajul pe care Neptun TV în colaborare cu un Centru Medical de Diagnostic Imagistic încearcă să vi-l transmită. Astfel, în cadrul Reporterului, în fiecare vineri vă vom prezenta sfaturile medicilor dar și exemplele unor femei care au câștigat lupta cu boala.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro