Norme Coca 2023 - 2024

Cancerul ovarian este una dintre formele letale de cancer. Anual, doua din trei femei diagnosticate cu cancer ovarian mor, spre deosebire de una din cinci femei depistate cu cancer la san. Cu toate acestea, daca este depistat in stadiu I, cancerul ovarian are 94% sanse de vindecare. Din pacate insa, 70% dintre femei sunt diagnosticate prea tarziu, cand boala ajunge in stadiul III sau chiar IV. Iar acest lucru se intampla si pentru ca testele de depistare a cancerului ovarian sunt inca in stadiu de proiect, iar simptomele sunt deseori puse pe seama altor afectiuni, mult mai usoare.

Potrivit sfatulparintilor.ro, iata povestea unei femei, care ar trebui sa vă dea de gândit: Nancy Baez (SUA), in varsta de 47 de ani, a plecat in vacanta intr-o tara exotica. S-a intors cu o senzatie de balonare pe care a atribuit-o bucatariei locale. Si s-a tratat cum a stiut ea mai bine, cu medicamente care reduc gazele intestinale. Nu i-a trecut si s-a dus la medic. In urma unei ecografii abdominale unde, surpriza, nu i s-a descoperit nimic, medicul i-a recomandat niste pastile mai puternice care sa-i atenueze simptomele gastrice. Dar Nancy se simtea din ce in ce mai obosita si fara ca durerea sa-i dispara. A dat vina pe batranetea care, zicea ea, incepea sa se instaleze. Dupa doua saptamani n-a mai putut sa respire. S-a dus din nou la medic. Stupefactie! Avea cancer ovarian stadiul IIIC, iar tumoarea se intinsese si  ii apasa pe plamani. Cazul lui Nancy este cazul milioanelor de femei care mor anual din cauza cumplitei boli. Asa ca nu asteptati pana cand va fi prea tarziu. La controlul ginecologic de rutina se depisteaza infectiile genitale sau cancerul de col uterin, insa prin simpla palpare medicul nu reuseste sa simta ovarele. De asemenea, femeile care ajung la menopauza sunt de doua ori mai predispuse riscului de cancer ovarian din cauza faptului ca ovarele, care oricum sunt mici, isi reduc si mai mult dimensiunea si sunt si mai greu de palpat la un control pelvian de rutina.

Lucrurile se inrautatesc cand simptome precum indigestie, balonare, dureri pelviene, senzatia frecventa de vezica plina sunt puse de multe ori pe seama unor boli mai putin grave si putine femei se duc sa-si faca un set amanuntit de analize. Tocmai de aceea, medicii au si gasit un nume pentru cumplita boala – “asasinul tacut”.

Conform sursei citate, iată care sunt testele pentru depistarea cancerului ovarian

Multe femei cred ca testul Papanicolau le poate indica daca vor avea sau nu probleme din cauza cancerului ovarian. Nimic mai fals. Testul Papanicolau transmite semnalele de alarma doar in cazul cancerului de col uterin.

Pentru cancerul ovarian unul dintre principalele teste este examenul transvaginal cu ultrasunete. Dar parerile sunt impartite. Unii medici spun ca este o analiza buna, pe cand altii o incrimineaza. “Cautam acul in carul cu fan. Dar il gasim”, spune dr. John R. Van Nagel jr, directorul Centrului de oncologie ginecologica din cadrul Universitatii din Kentucky. “Din 37.000 de femei pe care le-am testat, la 500 au fost depistate tumori, iar 60 au fost cancer”.  De partea cealalta, medicii spun ca ultrasunetele gasesc tumorile, insa nu-si dau seama daca sunt maligne decat daca se opereaza pentru a lua proba.

Un alt tip de test este testul de sange denumit CA-125, care este folosit la femeile care au facut chimioterapie pentru a vedea daca nu cumva celulele canceroase s-au refacut. Dezavantajul acestui test este ca nu da rezultate de multe ori in cazul femeilor care au stadiul I sau II de cancer ovarian. Inca sa lucreaza pentru a imbunatati acest tip de test astfel incat sa fie eficient si nici scump, pentru ca orice femeie sa poata beneficia de el.

Cercetatorii lucreaza de asemenea si la o a treia posibilitate: imbinarea testului de sange cu ultrasunetele transvaginale. Femeilor la care testul CA-125 nu da rezultate optime li se efectueaza testul cu ultrasunete.

Aurelia Apostol, AMPress

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro