Cancerul la plămâni poate trece neobservat timp de două decenii înainte de a se transforma într-o formă agresivă, cu semne clare de boală, relevă un nou studiu al Centrului de cercetări oncologice din Marea Britanie.
Două din trei persoane diagnosticate cu cancer pulmonar au peste 65 de ani, însă potrivit unui nou studiu oamenii ar putea prezenta semnele bolii înainte de 50 de ani. Un grup de cercetători de la Centrul de cercetări oncologice din Marea Britanie a scos la iveală faptul că primele mutaţii genetice care duc la dezvoltarea acestui tip de cancer pot să rămână în stare latentă timp de douăzeci de ani, înainte ca boala să se manifeste cu agresivitate, informează Medical Daily.

Rata de supravieţuire în cazul cancerului pulmonar este încă extrem de redusă în ciuda noilor tratamente, care au impact limitat asupra bolii. Prin inţelegerea modului în care se dezvoltă boala, avem speranţa că vom putea începe să-i prezicem următorii paşi“, a declarat profesorul Charles Swanton, de la Institul din Londra al Centrului de cercetări oncologice din Marea Britanie.

Swanton şi colegii săi au identificat anomalii genetice care cauzează cancer pulmonar la fumători, foşti fumători, dar şi la persoane care nu au fumat niciodată. Aceste defecte genetice nu au fost detectate vreme de mai mulţi ani, înainte de a fi activate de alte mutaţii genetice mai târziu în cursul vieţii, fapt care a determinat proliferarea celulelor canceroase. Echipa de cercetare a descoperit că, pe măsură ce boala progresează, apar diferite valuri de defecte genetice în diferite zone ale tumorii, astfel încât fiecare secţiune a ei se dezvoltă pe o cale diferită.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că fiecare regiune distinctă evoluează conform unui tipar specific, ceea ce înseamnă că fiecare parte a tumorii este unică din punct de vedere genetic.

Rezultatele studiului au relevat că mutaţiile genetice timpurii au legătură cu rolul fumatului. Însă, pe măsură ce boala avansează, defecte anterioare devin mai puţin importante, deoarece progresia concerului ţine de acum înainte de un proces de generare a mutaţiilor în interiorul tumorii, controlat de proteina APOBEC.

Din cauza acestei mari varietăţi de mutaţii descoperite în cancerele pulmonare tratamentele ţintite au un succes limitat. Atacarea mutaţiei genetice, care e identificată prin biopsie, va distruge doar o parte din tumoră, care conţine respectiva mutaţi, în timp ce restul formaţiunii canceroase va continua să crească şi să se răspândească în organism.

Această cercetare fascinantă scoate în evidenţă necesitatea găsirii unei modalităţi mai bune de a detecta cancerul pulmonar mai devreme, în stadiul în care există doar o cale evolutivă. Dacă vom putea trata cancerul înainte ca acesta să-şi înceapă călătoria pe diferite trasee evolutive, am putea face diferenţa reală în a ajuta mai mulţi oameni să supravieţuiască bolii“, a afirmat profesorul Nic Jones, de la Centrului de cercetări oncologice din Marea Britanie.

Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate prin cancer, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Potrivit Asociaţiei Americane de Cancer, mai puţin de 10% ditnre pacienţii cu acest tip de cancer reuşesc să supravieţuiască cel puţin cinci ani după diagnosticare.

Studiul a fost publicat în revista Science.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro