O ecografie craniană poate salva viata unui bebelus născut prematur, spun medicii. În cazul acestora, riscul de hemoragii cerebrale este crescut. Sunt însă si situatii în care investigatia este recomandată copiilor născuti la termen.
Fontanela reprezintă acea regiune a craniului unui nou-născut care se osifică în jurul vârstei de un an.
Multe mămici cer medicilor o astfel de ecografie, de teamă că fontanela sau cutia craniană a copiilor este prea mare. Rolul unei astfel de ecografii este însă cu totul altul. Aceasta este recomandată în special copiilor născuţi prematur.
„Prematurul este predispus aproape întotdeauna la un grad de hemoragie intracerebrală. E bine să fie văzut ecografic, si să fie protejati copiiii respectivi de a nu agrava această conditie.”, spune prof. dr. Ioana Alina Anca, medic primar pediatrie.
Din păcate, hemoragiile intracerebrale nu au simptome. În acest caz, este recomandată monitorizarea continuă a celor mici, iar odată descoperită hemoragia, o echipă de kinetoterapeuţi trebuie să înceapă recuperarea cât mai repede.
Uneori, ecografia transfontanelară este recomandată şi bebeluşilor născuţi la termen, dar fără poftă de mâncare.
„Indicatiile corecte ale ecografiei transfontanelare sunt indicatii medicale de o natură foarte clară. E foarte adevărat, îmi amintesc de cazuri în care am făcut o astfel de explorare la copii cu inapetentă, la copii la care apetitul era foarte alterat. Ei, întâmplător si nefericit, ecografia respectivă a relevat o formatiune tumorală intracraniană.”, precizează medicul Ioana Alina Anca.
Investigatiile efectuate prin ecografia transfontanelară le înlocuiesc pe cele realizate cu ajutorului unui computer tomograf sau RMN cranian. În cazul bebeluşilor ar fi extrem de periculoase din cauza faptului că cei mici ar trebui anesteziaţi.