Primele batai de inima ale bebelusului sunt foarte importante si destul de mult asteptate de catre parinti.

Cu toate ca va doriti ca inca din primul moment sa auziti pulsul bebelusului, in realitate acest lucru nu este posibil in primele saptamani de la conceperea sa. De obicei, activitatea cardiaca a fatului incepe la numai cinci-sase saptamani de sarcina, masurate de la data ultimei menstruatii si la numai 22 de zile de la conceperea bebelusului.

Chiar daca sunt totusi posibile intr-un termen atat de scurt, primele batai de inima nu sunt atat de puternice pentru a putea fi auzite de catre viitorii parinti, putand a fi, mai degraba, observate ecografic. Cu siguranta, pana si acest lucru pare surprinzator – de obicei, activitatea cardiaca a bebelusului va putea fi observata la ecograf sub forma unei mici licariri, asemenea unui beculet care se stinge sau se aprinde.

Odata cu trecerea timpului, bataile de inima ale bebelusului vor putea fi si auzite. La numai noua-zece saptamani de la data ultimei menstruatii, activitatea cardiaca va fi destul de intensa, inima capatand tot mai multa forta, fapt ce determina ca pulsul bebelusului sa poata fi auzit cu ajutorul ecografului Doppler. In sfarsitul trimestrului doi si inceputul trimestrului trei de sarcina, bataile de inima ale bebelusului vor putea fi auzite la stetoscop.

Activitatea cardiaca a bebelusului aflat in burtica mamei este mai intensa decat cea a adultilor. De obicei, inima bebelusului bate cu circa 120-160 de batai pe minut, activitate ce va fi monitorizata de catre medici cu ajutorul ecografului cu ocazia efectuarii fiecarei vizite medicale.

Chiar daca pot fi facute conexiuni intre numarul batailor de inima ale bebelusului si sexul acestuia, in realitate acest lucru nu a putut fi inca dovedit cu exactitate.

Fiind unul dintre momentele cele mai frumoase din viata de mamica, bataile de inima ale bebelusului din burtica mamei pot fi monitorizate spre finalul perioadei de sarcina si de acasa, cu ajutorul unor aparate ce pot fi achizitionate din farmacii ori magazinele de profil.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro