In prezent, singura mare problema a studentului la medicina in ani terminali, intrebarile cheie catre profesori, sunt "cand sa plec in strainatate? Inainte sau dupa rezidentiat?". Este doar o latura a sistemului medical din Romania, deloc coerent si care nu are o perspectiva clara. Afla, din emisiunea WALL-STREET 360, ce opinii are Radu Gorduza, CEO Affidea, despre sistemul medical din tara dar si perspectivele pietei farma.
Brandul Affidea are mai putin de un an, rebranding-ul din Euromedic avand loc in iunie 2015, insa compania se afla pe piata locala din 2002.
Affidea are in Romania 17 centre, in 2015 pornind cu 10. Extinderea de anul trecut a avut loc prin achizitii, compania internationala cumparand de pe piata locala doi concurenti - SanMed si Phoenix.
Datorita intrarii genericelor care au “batut” pe multe fronturi produsele originale, toata piata trece printr-o revolutie si reasezare, considera Gorduza. "Viitorul apartine unor alte clase de produse pe care noi nu le vedem in prezent – vor fi medicamente si tratemente personalizate individului sau unei clase de patologii. Vom vorbi de medicina genetica", spune, increzator, Radu Gorduza. Cu alte cuvinte, batalia pe piata farma nu se va mai da la nivel de aspriina si antinevralgic.
In ceea ce priveste piata cabinetelor medicale, nu vor fi mari diferente in 2016 fata de anii precedenti. “Ne adresam aceleiasi populatii, unui produs inter brut care nu creste atat de mult, populatia nu beneficiaza de asigurari medicale private nici in 2016. Atata timp cat finantarea ramane similara…probabil ne asteptam la o variatie cu 0,1% a bugetului…si ceva incalzire globala”, spune, glumind, Radu Gorduza.
Daca ar fi sa schimbe ceva la sistemul medical de stat, Radu Gorduza ar incerca sa schimbe mentalitatea. "Nu conteaza forma de proprietate, daca sistemul este public sau privat. Important este serviciul si calitatea lui, nu conteaza cine detine sistemul", puncteaza Gorduza.
Alte lucruri extrem de importante, atat pentru sistemul de sanatate cat si pentru cel educational, sunt consistenta si strategia. "Una este sa ai acelasi ministru timp de 10 ani, alta este sa schimbi 25 de ministri in 20 de ani. Fiecare cand ajunge in fotoliu se ocupa sa il denigreze pe predecesor si sa schimbe tot ce a facut sau pornit el. Sistemul educational si de sanatate ar trebui depolitizat!", spune Gorduza.
Pentru acest lucru trebuie insa sa existe o strategie si un pact pe sanatate pe MINIM 10-20 de ani. “Sistemul este ca un petrolier, pe mare. Pentru a face o miscare, dureaza! Asa este si sistemul de sanatate – cand dai comanda dreapta, poate lua mult timp pana sa se intample. Cum sa vezi schimbari cand la 6 luni schimbi ministrul? Nici macar nu a apucat sa se deplaseze cu un grad!".
Radu Gorduza da exemplu Turcia. Acolo au avut un Ministru de Sanatate timp de 10 ani, toate partidele l-au sustinut. "Este indubitabil ca avem nevoie de educatie si de sanatate, institutii si masuri predictibile, pe termen lung”.
Avem medici foarte buni, care insa pleaca in strainatate - este trista realitate. “Noi incercam sa ii aducem inapoi si sa ii motivam, avem un caz, dar cu o floare nu se face primavara”.
"In prezent, singura mare problema a studentului la medicina in ani terminali, intrebarile cheie catre profesori, sunt «cand sa plec in strainatate, inainte sau dupa rezidentiat?»".
Romania, mai ales in orase mici sau mediul rural, se confrunta cu o criza de medici specialisti. "Sunt orase in Romania sub 100.000 de locuitori, unde avem doar 1-2 medici radiologi pe care ii impartim cu sistemul public si eventual cu competitorul privat!".
Totodata, in sistemul medical privat marjele de profit s-au subtiat. "Trebuie sa oferi servicii din ce in ce mai bune, pe preturi din ce in ce mai mici. Noi avem un mare avantaj – avem peste 200 de centre in Europa si incercam sa optimizam toate costurile consumabilelor. Avem un control foarte bun pe cost, dar si acesta are, totusi, o limita”.