Norme Coca 2023 - 2024

E vorba de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care de ani buni desfășoară una dintre cele mai scumpe, dăunătoare și neasumate farse din Sănătate.

Autor Tudor Pop

Farsa se numește Sistemul Informatic Unic Integrat, o încrengătură gigant cu 28 de aplicații despre care un medic de familie spunea azi că ”sistemul informatic s-a nascut ca un avorton, s-a dezvoltat prost si acum e in coma. E un risc pentru sanatate.”

Furnizorii de servicii medicale - medici, spitale, medici primari - reclamă de ani buni instabilitatea și slăbiciunile sistemului.

În realitate, avem de-a face cu un sistem-umbrelă pentru tot felul de fraude, de la decontări fictive la mită, și mai puțin un instrument care ”are ca scop îmbunătăţirea substanţială a sistemului asigurărilor sociale de sănătate din România.”

Dați o căutare folosind cuvintele cheie CNAS, mită, decontări fictive, DNA și bonus, SIVECO. O să vă speriați.

Astăzi am primit mai multe mesaje disperate de la medici de familie care de mai multe zile nu mai pot elibera rețete decât în regim offline. Am primit print-screen-uri cu sistemul informatice blocate, inaccesible. Tot astăzi CEAS-ul, platforma care se ocupă de Cardul de Sănătate a crăpat.

Îmi scrie un medic specialist de la un spital din țară: ”Dacă nu prevalidez consultația, spitalul nu-și va lua banii de la CNAS pentru munca depusa de mine. Practic muncesc pe gratis.”

Care este soluția, întreb eu. Răspunsul:

”Consult pacientii si sper să pot prevalida serviciul în maxim 72 ore de la momentul consultatiei CNAS spune sa lucram offline. Adica să riscăm.”

Medicilor de familie le e teamă că vor fi puși să le deconteze rețetele compensate, acestea nefiind înregistrate în sistem. Problema e că în sistem offline nu știi dacă pacientul e asigurat, ce medicamente a mai luat, șamd.

”Din 2 mai ne chinuim. Noaptea validăm consultații, rețete . Trebuie să schimbam programul.”

Medicii de familie au tot dreptul să-și refuze pacienții, iar aceștia au tot dreptul să se supere. Dar nu pe medici, ci pe cei responsabili de acest dezastru perpetuat.

Astăzi, Casa a emis un comunicat de presă prin care ne spune pe un ton aproape melancolic că ”se preocupă” de problemă, îndemnând totodată medicii de familie să elibereze rețete în sistem offline.

Astăzi i-am solicitat președintelui Comisiei pentru Sănătate și Familei din Camera Deputaților să pună pe ordinea de zi a următoarei ședinței cererea prin care îl așteptăm pe domnul Răzvan Vulcănescu, președintele-interimar CNAS, să ne explice ce se întâmplă și care sunt soluțiile pentru SIUI. În mod normal, mă aștept ca o astfel de solicitare, altfel banală, să fie susținută de membrii comisiei.

Am cerut explicații și Executivului, cu ocazia moțiunii simple, dar ministru Sănătății a uitat, probabil, să ne răspundă.

I-aș cere ajutor și doamnei Premier Dăncilă sau măcar niște explicații, căci ea numește președintele Casei, dar nu cred că e cazul.

Însă, de departe, cel mai mare ajutor îl aștept din partea celor direct afectați de acest dezastru: medicii de familie, medicii din sistem, managerii de spitale. Mobilizarea lor ar putea da startul unei mari schimbări în sistem.

 

 

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro