Norme Coca 2023 - 2024

Sala Senatului din incinta Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș a găzduit, miercuri, 11 februarie, de la ora 11.00, o conferință de presă susținută de prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector UMF Târgu Mureș. Tema discutată va fi, probabil, evenimentul anului la Târgu Mureș, aniversarea a 70 de ani UMF, ocazie cu care vor avea loc o serie de evenimente cu impact academic, social, cultural și sportiv în vederea marcării momentului de înaltă onoare pentru toți locuitorii municipiului. Activitățile vor scoate în evidență valori specifice ale Universității, tradiția universitară îmbinată cu istoaria locală, multiculturalitatea și caracterul deschis al spațiului academic, libertatatea de exprimare precum și responsabilitatea civică pe care instituția și-o asumă ca parte componentă a unui oraș universitar.

” Efectele pe termen mediu și lung ale Programului UMF70 sunt evidente, creșterea gradului de înțelegere a fenimenului medical în contextual actual al unicipiului nostrum, apropierea cetățenilor de valorile municipiului și contactul nemijlocit cu mediul academic, o mai bună cunoaștere a bazei material a UMF, a corpului profesoral. Promovarea acestor evenimente se va reflecta în numărul de studenți dispuși să studieze la Târgu Mureș, odată cu aceștia creându-se și un set de avantaje implicite pentru municipiul în care conviețuim” a declarat rectorul Leonard Azamfirei.

Jurnal internațional

Sărbătoarea celor 7 decenii UMF  a debutat la începutul lunii februarie cu lansarea revistei ”The Journal of Critical Care Medicine”, un jurnal internațional  ce publică lucrări științifice referitoare la îngrijirea pacienților bolnavi critici, și acoperă un spectru larg de discipline terapeutice, cum ar fi chirurgia generală, îngrijire perioperatorie, cardiologie, medicină internă, pneumologie, boli infecțioase , transplantul de organe, medicina de urgență sau neurologie. În articole se regăsesc progresele actuale și perspective noi în toate aspectele legate de diagnostic și tratament în sfera de medicină de îngrijire critică, subiecte relevante de cercetare biomedicală, cercetare politică în sănătate, dezvoltarea tehnologiei medicale și problemele etice. Revista se adresează întregii comunități de specialiști implicați în tratarea pacienților care necesită astfel de îngrijiri, cu un accent special pe cele din țările din Europa Centrală și de Est, cu scopul de a oferi studii privind medicina de îngrijire critică cu o nouă perspectivă regională, specific pentru această parte a Europei, dar nu limitat la acesta.

ovidiu cotoi 2

Caravana UMF, îți explică cum și ce

În ziua de joi, 12 februarie, la primele ore ale dimineții se va da startul unei ample acțiuni de mediatizare a universității coordonate de prof.dr Ovidiu Cotoi, Caravana UMF. Activitatea constă în prezentarea ofertei educaționale a universității liceelor de top din Transilvania și Moldova. În prima etapă a Caravanei, cinci echipe formate din cadre didactice universitare și studenți vor porni în cinci direcții diferite, pentru a prezenta în 34 de licee oferta educațională, baza materială și oportunitățile care îi așteaptă pe viitorii studenți. ” Caravana UMF este cea mai amplă acțiune de acest gen desfășurată în România până în acest moment, va străbate 19 județe, se va opri în 46 de orașe și va vizita în total peste 110 licee din aproape toată țara, urmând să ne adresăm unui număr de peste 80.000 de elevi ai claselor XI-a și a XII-A” a mai adăugat rectorul Leonard Azamfirei.

Anul și stejarul

„ UMF 70 stejari” este o activitate ce va avea loc în luna martie și vizează plantarea a 70 de stejari în curtea UMF, ca simbol al trăiniciei și a durabilității Universității. Aceștia vor fi plantați de către studenți, cadre didactice și de către personalități internaționale, naționale sau locale care au avut un impact în dezvoltatea UMF-ului de astăzi.

Congres TDK

Un alt eveniment de mare amploare va avea loc în perioada 26-28 martie, Congresul studenților maghiari TDK. Începând din anul 1992, în fiecare primăvară Sesiunea Ştiinţifică Studenţească este organizată de către Asociaţia Studenţilor Maghiari din Târgu Mureș, iar astăzi congresul a ajuns în rândul evenimentelor de profil cu tradiţii la care participă anual studenţi, rezidenţi, medici şi cercetători atât din ţară, cât şi din străinătate. La acest eveniment studenţii au posibilitatea de a-şi prezenta lucrările științifice, iar cercetarea cuprinde trei domenii, de Medicină, Stomatologie şi Farmacie. Participarea studenţilor la conferinţă are multe aspecte pozitive, creşterea spiritului competitiv, dezvoltarea capacităţii de prezentare şi dezbaterea multor întrebări ştiinţifice. Alături de studenţii UMF din Târgu Mureş, vor fi prezenți studenţi de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, Universitatea de Medicină din Debrecen, Universitatea de Medicină din Szeged, respectiv Universitatea de Medicină din Pécs.

Marisiensis

”Marisiensis 2015”, este un congres cu tradiție pe care Liga studenților UMF îl organizează începând din anul 1995, ajungând astăzi la cea de-a XIX -a  ediție. Evenimentul în sine ajuns un etalon al congreselor studențești reunește anual peste 700 de studenți, tineri medici și farmaciști atât din toate colțurile lumii. Lucrările științifice se pot prezenta în cadrul celor 6 secțiuni, Științe Fundamentale, Medicale, Chirurgicale, Stomatologie, Farmacie și Specializări auxiliare. Ediția din anul acesta va avea loc în perioada 22-26 aprilie și este asociată cu Tîrgul Disciplinelor din UMF, moment în care fiecare disciplină își va pune în valoare munca pe care o depun zilnic în cadrul disciplinelor acestora.

Simulare Aplicată

”MediSim 2015” va avea loc în perioada 24-25 Aprilie 2015 la UMF Tîrgu Mureş – Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice. Organizatori UMF Tîrgu Mureş, Societatea de Simulare Aplicată în Medicină, Society in Europe for Simulation Applied to Medicine (SESAM), Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy Chişinău, Moldova, Semmelweis University Budapest, Hungary vor dovedi, încă o dată, faptul că la Târgu Mureș există cel mai performant centru de simulare din țară.

Parteneriat România-Iordania

”Congresul Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie” este un eveniment organizat de UMF și Universitatea Iordaniană din Amann, cu participarea Prințesei Muna al-Hussein și sub patronajul Casei Regale din Iordania. Congresul se va desfășura în perioada 21-23 mai, în parteneriat cu Ministerul de Externe al României și cu Ministerul Sănătății din Iordania și va marca și cele 5 decenii de la iniţierea relaţiilor diplomatice dintre cele două țări. În Iordania, aproximativ 3.000 de medici sunt absolvenţi ai universităţilor din România, foarte mulți din aceștia au ajuns în poziții cheie în administrația iordaniană, inclusiv ministrul Sănătății, șefi de clinici sau departamente de spitale. ” Îmi amintesc cu plăcere cum, participând, odată, la un congres în Iordania, am fost invitat să vorbesc în limba română” a adăugat rectorul Leonard Azamfirei.

Olimpiada de bio

Faza naţională a Olimpiadei de biologie la UMF Târgu Mureș este organizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice, iar elevii olimpici vor fi invitați să petreacă câteva zile în campusul UMF.

Junior Summer School

Elevii vor avea oportunitatea de a trăi o experienţă academică universitară unică, într-un context educaţional dinamic şi competitiv, având posibilitatea de a deveni studenți pentru o săptămână, aflând astfel mai multe informaţii despre universitate, UMF și despre viața de student la Târgu Mureș.

Grade plus

„Aproape de târgumureșeni” este o activitate ce urmărește amplasarea de corturi în principalele cartiere din oraş, care vor servi ca puncte de prim ajutor anticaniculă în sprijinul tîrgumureşenilor, asociate cu acţiuni de determinare a tensiunii arteriale şi acordarea de sfaturi populaţiei pentru urmarea unui regim de viaţă sănătos.

Paradă de medicină militară

”25 de ani de Medicină Militară în Târgu Mureș” este un eveniment organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la reînfiinţarea secției de Medicină Militară la UMF Tîrgu Mureș, marcat printr-un simpozion de Medicină militară, paradă militară, expoziție de tehnică de luptă și lansare de carte.

Dă cu banu’ UMF!

Spre sfârșitul anului va avea loc lansarea monedei aniversare UMF, o ediţie specială realizată în colaborare cu Banca Naţională. La fel de atractivă va fi și lansarea emisiunii filatelice UMF aniversar, emiterea, în parteneriat cu Romfilatelia, a unui timbru aniversar care va marca celebrarea a 70 de ani de la înfiinţarea Universității, în cadrul unei expoziţii filatelice. Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș îmbracă, anul acesta, straie de sărbătoare pentru a celebra cu bucurie şi emoţii șapte decenii de la înfiinţare. Activitățile enumerate mai sus sunt doar câteva din zecile ce vor avea loc pe parcursul acestui an. Parteneri în susținerea proiectului ”UMF 70” sunt Primăria Municipiului Târgu Mureș, Consiliul Județean Mureș și Instituția Prefectului Mureș.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro