Norme Coca 2023 - 2024

Unicul subiect aflat pe ordinea de zi a Comisiei, implementarea acestui nou sistem în judeţ, a fost întors pe toate feţele de prefectul judeţului, alături de care s-au aflat conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, a Direcţiei de Sănătate Publică şi lideri sindicali ❚ Marea absentă de la dezbateri, Asociaţia Medicilor de Familie Dâmboviţa, este şi cea care reclamă cele mai multe probleme, drept pentru care şi-a atras critici: „Să vină aici unde are posibilitatea să spună lucrurile deschis”, a declarat prefectul Ioan Marinescu

V. STANCIU


 

„Stadiul implementării sistemului cardului naţional de asigurări sociale de sănătate la nivelul judeţului Dâmboviţa” a fost sigurul subiect aflat pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social, care s-a întrunit vineri, 29 mai a.c. în Sala Mare a Prefecturii.

Directori de instituţii deconcentrate şi reprezentanţi ai sindicatelor din judeţ au participat la şedinţa prezidată de prefectul Ioan Marinescu. Domnia sa şi-a arătat nemulţumirea faţă de Asociaţia Medicilor de Familie Dâmboviţa care, deşi critică modul de implementare a cardului de sănătate, nu şi-a trimis niciun reprezentant la Comisia de Dialog Social.

„Atrag atenţia celor mai nemulţumiţi care ar trebui să participe la şedinţă. De la Asociaţia Medicilor de Familie nu e nimeni?”, a întrebat prefectul.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, dr. Gabriela Costea, a intervenit, spunând că are un punct de vedere scris de la preşedinta Asociaţiei, dr. Ileana Dumitrescu.

„Să vină aici unde are posibilitatea să spună lucrurile deschis. Asta înseamnă pasare. Dacă nu a venit aici, la şedinţă, să tacă sau să vină la audienţe. Toată lumea critică acest sistem de carduri. Nu se poate face peste noapte sistemul perfect. Nu poţi să te declari nemulţumit permanent şi să nu vii să-ţi susţii punctul de vedere”, a declarat Ioan Marinesu.

 

Dispută la distanţă medici de familie – CJAS

La rândul său, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dâmboviţa, dr. Alexandra Stan, a prezentat situaţia la zi în ceea ce priveşte cardul de sănătate. La nivelul judeţului au mai rămas de distribuit asiguraţilor circa 6000 de carduri.

Punctul de vedere al Asociaţiei Medicilor de Familie Dâmboviţa a fost exprimat totuşi, în lipsa preşedintei Asociaţiei, de dr. Gabriela Costea (DSP):

„Dr. Ileana Dumitrescu spune că sunt unele disfuncţionalităţi şi anume programul funcţionează mai greoi. De exemplu, în perioada 25 şi 27 mai, între orele 10-14, nu a funcţionat, ceea ce înseamnă că nu s-au putut elibera reţete, bilete de trimitere etc. Cardul este uneori invalid şi nu se poate intra în sistem pentru acel pacient şi, implicit, creşte timpul de aşteptare. O altă problemă ar fi că nu se validează serviciul în 72 de ore, situaţie în care medicul nu-şi mai primeşte banii de la CAS. ªi mai sunt situaţii în care cad curentul şi internetul”, a transmis, prin dr. Gabriela Costea, Asociaţia Medicilor de Familie Dâmboviţa.

Dr. Alexandra Stan a replicat:

„Sistemul funcţionează, avem un număr foarte mare de servicii acordate în baza cardului. Există într-adevăr situaţii în care, datorită numărului foarte mare de utilizări a sistemului informatic, acesta merge greoi. Însă există posibilitatea înregistrării offline a serviciilor şi după aceea să le raporteze. Modificarea cadrului legislativ permite decontarea serviciilor medicale şi fără cardul de sănătate. CJAS Dâmboviţa va încheia un act adiţional cu furnizorii de servicii mediale prin care li se recunosc şi acele servicii care nu au fost decontate în baza cardului”, i-a liniştit astfel directorul CJAS pe medicii de familie.

Totodată, dr. Alexandra Stan a amintit că implementarea cardului este imperios necesară, pentru a fi eliminate diverse situaţii care apăreau în trecut:

„Pentru un asigurat am avut 5 consultaţii într-o zi, pentru aceeaşi afecţiune, care au fost şi plătite, descoperite ulterior, la controale. Cu cardul acest lucru nu este posibil”, a încheiat directorul CJAS.

 

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro