medicul Filip Panait a trimis un memoriu Consiliului Suprem de Apărare, tema fiind cardul de sănătate

• doctorul spune că acesta este „Dosarul electronic al trădării nationale, al traficului de organe si de informatii confidentiale către firmele farmaceutice transnationale“ •

• petentul mai crede că acel card este o vulnerabilitate pentru securitatea tăriii •

Medicul Filip Panait, cunoscut pentru luările sale de pozitie vehemente pe diverse teme - biserică, scoală, sănătate, a iesit din nou în spatiul public cu încă una: aceea legată de eliberarea cardurilor de sănătate. Acesta a remis, exact în ziua în care Casa Natională de Sănătate începe distribuirea cardurilor electronice, un memoriu, pe care-l numeste „scrisoare deschisă“, adresat Consiliului Suprem de Apărare al Tării.

În opinia medicului, sistemul electronic de sănătate ar fi „Dosarul electronic al trădării nationale, al traficului de organe si de informatii confidentiale către firmele farmaceutice transnationale“. Doctorul de familie de la Bîra sustine că ceea ce Ministerul Sănătătii vrea să prezinte opiniei publice drept o realizare majoră, menită să transparentizeze actul medical si să eficientizeze cheltuielile din sistem este ar fi, de fapt o vulnerabilitate externă a tării. „Prin acest sistem electronic, România este extrem de vulnerabilă la amenintările externe, pentru că orice inamic interesat nu trebuie decît să obtină accesul la Dosarul electronic, pentru a cunoaste ce boli are populatia.

Dusmanii vor sti că din 20 de milioane de locuitori, doar 200.000 sînt apti de armată si că, în final, doar 10.000 mii sînt combatanti reali“, sustine doctorul Panait. Acesta mai afirmă că acel Cod Special de Identificare - CID, diferit de codul personal ar fi „un număr similar cu numerele din lagărele de exteriminare nazistă“.

Medicul este contrariat si de faptul că firma care a elaborat carduruile de sănătate este implicată într-un scandal de coruptie cercetat de DNA. Acest lucru ar pune si mai mult sub semnul întrebării demersul Ministerului Sănătătii, pentru că prin „cardul electronic si dosarul electronic se va face trafic de date confidentiale“, în conditiile în care firmele de medicamente ar putea fi informate despre bolile fiecărui român si vor avea astfel posibilitate să-si maximizeze profiturile.

„În cazul acestui sistem complex de trafic cu date medicale, cardul electronic va fi cheia care va permite accesul la Dosarul de sănătate si în cazul accidentelor de circulatie, prevalatorii de organe vor ajunge grabnic «la cine trebuie»“, a mai argumentat doctorul Panait.

Acesta mai zice că, în prezent, se porneste de la premize gresite în întocmire a documentelor electronice: „Nu există o acuratete a datelor pacientilor trecuti în sistemul electronic, importante fiind doar datele referitoare la afectiunile pacientului, la consumul de medicamente si la compatibilitatea pentru transplant. Datele cu adevărat utile pacientului, cele referitoare la domiciliu si categoria de asigurat sînt prelucrate haotic.

Apoi, Dosarul electronic nu poate fi accesat de majoritatea cetătenilor din cauză că nu există peste tot internet“. Un alt argument în sustinerea teoriilor medicului este legat de faptul că programul este finantat de UE, care face în România un nou „experiment“, tara fiind printre primele în care se implementează, în timp ce Germania, de exemplu, a refuzat introducerea acestor documente, tocmai din motivele enumerate de Filip Panait.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro