Norme Coca 2023 - 2024

 cardul de sanatate va fi introdus in 2015 • el ar fi trebuit folosit din aprilie anul acesta •

Cardul de sanatate, instrument de control strict al banilor cheltuiti in sistemul sanitar, nu va fi folosit din acest an, asa cum se preconiza, ci va fi aminat pentru 2015.

Ministerul Sanatatii a decis ca anul acesta nu poate fi implementat, fiind inca de pus la punct o multime de lucruri, atit legislative cit si practice, precum dotarea cabinetelor, a spitalelor ori a policlinicilor cu cititoare de carduri. In concluzie, oficialii din Sanatate spun ca pe finalul anului vor fi emise cardurile catre toti asiguratii din tara, iar de la 1 ianuarie 2015 ele vor fi obligatorii, lipsa lor facind ca orice serviciu medical sa fie pe bani.

Aceste documente reprezinta cel mai mare esec din domeniu, statul chinuindu-se de peste 4 ani sa le aplice in practica, dar ori n-au vrut medicii, ori n-au vrut oficialii. Ministerul a propus in 2010 introducerea cardului de asigurat. Acesta, similar unui act de identitate, ar fi trebuit sa contina pe linga datele de identificare ale posesorului, statutul de platitor de asigurari de sanatate si o serie de informatii medicale.

Astfel, ar fi trebuit sa aiba date despre grupa sanguina, RH, boli cronice de care sufera, numele medicului curant, tratamentele luate, spitalizarile dar si daca este donator sau nu de organe. Toate aceste informatii trebuiau introduse de medicii de familie, iar acestia au refuzat categoric, pentru ca nu erau platiti. In plus, cardul putea fi utilizat doar daca furnizorii de servicii medicale aveau in dotare un cititor, care sa permita vizualizarea rapida a informatiilor. Medicii puteau sa afle pentru un bolnav ajuns la spital in doar citeva minute tot istoricul sau medical si astfel nu mai trebuiau sa-i faca o serie de analize. De asemenea, cardul ar fi aratat ce servicii a primit un pacient, de la retetele luate pina la internarile in spital si astfel ar fi facut frauda in domeniu aproape imposibila.

Se pare insa ca autoritatile nu sint prea interesate de economisirea banilor din moment ce acest card ar putea fi introdus la 5 ani de la primele discutii, si nici macar acest lucru nu reprezinta o certitudine.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro