Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Un medic de la Secția de Oncologie a Spitalului Județean Cluj nu a putut să o consulte deoarece bolnava avea un card de sănătate care a dat erori

Cardurile de sănătate le fac din nou probleme bolnavilor de cancer. O femeie în vârstă de 75 de ani s-a prezentat la controlul trimestrial pe care îl face la Secția de Oncologie de la Spitalul Județean Cluj. Dincolo de faptul că este suspectă de o bolă gravă, R.G. a fost refuzată, politicos, de medic și a fost trimisă acasă deoarece nu avea cardul de sănătate la ea.

Fiica femeii, profesoară la un liceu important din Cluj Napoca, spune că a însoțit-o pe mama ei la medic, unde avea programare la consultația trimestrială. „Mama a fost marți la medicul de familie cu cardul de sănătate, care a dat eroare. Doctorul a luat cardul și a spus că îl va trimite la Casa de Asigurări de Sănătate Cluj pentru a vedea de ce dă eroare. Joi, am fost la control la Secția de Oncologie cu mama, iar medicul Mihaela Trif ne-a spus că nu poate să o consulte deoarece mama nu are cardul de sănătate la ea. Medicul Trif ne-a mai spus că așa sunt instrucțiunile pe care le-a primit de la conducerea Spitalului Județean Cluj”, a declarat fiica femeii de 75 de ani. Pacienta este luată în evidența bolnavilor oncologici a căror terapie și evoluție a bolii este evaluată de medicii de la Secția de Oncologie de la SJ Cluj. Pacienta, care a plecat acasă fără să fie consultată, a mers de dimineață la secretariatul spitalului pentru a primi fișa medicală cu care trebuia să se ducă la medicul curant. „La secretariat ne-a spus că nu ne poate face fișa de control ambulator decât dacă avem acordul medicului. Medicul, la rândul lui, ne-a informat că nu o poate monitoriza pe mama pentru că nu avem cardul. Este un haos total”, mai spune femeia.

Nu și-a mai făcut programare

Necazurile femeii nu se opresc aici deoarece rețeta de medicamente compensate emisă de medicul de familie nu poate fi folosită deoarece cardul de sănătate a dat eroare și, în plus, nici nu mai este la ea. După ce a fost refuzată la consultație, bătrâna bolnavă de cancer a plecat acasă fără să își mai facă programare și fără rețeta cu medicamentele pe luna în curs. „Fără card ce să mai facem? Dacă o să mai aibă cine, vom reveni când vom primi cardul”, a încheiat fiica bolnavei.


Medicii spun că nu pot să prescrie nimic fără să aibă dovada că pacientul este asigurat.


„Trebuie să iau credit ca să plătesc medicamentele”

Medicul oncolog Mihaela Trif a confirmat faptul că pacienta nu a fost consultată, dar pune totul pe legislația care îi sancționează dur pe medici dacă greșesc. „Pacienta a spus că i-a rămas cardul la medic.

Dr Trif Oncolog

Eu nu pot să prescriu nimic fără să am dovada că pacientul este asigurat pentru că altfel plătesc. Trebuie să iau credit ca să plătesc aceste medicamente de oncologie, care sunt extreme de scumpe. Șefa mea trebui să plătească sume importante de bani”, a spus Mihaela Trif, care a mai adăugat că este deranjată de comportamentul unor pacienți care îi șantajează pe medici, fără însă să poată explica de ce pacienta a plecat acasă, fără rețetă, în condițiile în care are 75 de ani, iar dovada faptului că este asigurat este cuponul de pensie.

 

Sursa

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro