Saptamana a inceput cu haos la casele de asigurari, dar si la usile doctorilor de familie.
In timp ce asiguratii s-au dus cu noaptea-n cap sa-si ridice cartelele de plastic de frica sa nu fie refuzati la tratamente, in cabinete, cardurile nu au functionat, pentru ca sistemul informatic s-a blocat de nenumarate ori.
Multi pacienti au fost trimisi acasa fara retete, iar acolo unde consultatiile au fost validate, pacientii au stat la doctor si cate o ora.
La Casa de Sanatate Bucuresti, sute de asigurati s-au inghesuit inca de la prima ora sa-si ridice cardurile de sanatate sau adeverintele medicale inlocuitoare.
Aglomeratia a domnit si la cabinetele medicilor de familie. Doar pacientii care aveau deja cardul activat au fost norocosi si au primit retete. Cei veniti cu documentul in plic au facut drumul degeaba, ceea ce in mod normal n-ar trebui sa se intample.
In paralel, seful Casei de Sanatate declara ca nu sunt probleme mari si ca doar 150 de doctori au facut reclamatii.
Realitatea de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este total diferita de cea de la usile doctorilor din toate policlinicile din tara, unde pacientii asteapta ore-n sir sa primeasca o reteta, pentru ca sistemul pentru citirea cardului s-a blocat.
In unele zone, nici macar in spitale nu a functionat. Iata un caz din Botosani.
"Nu e posibil asa ceva! Nu le merg cardurile. Este lume bolnava care sta aici", au spus pacientii.
Si la Iasi, din cauza aglomerarii softului, la Spitalul Sf. Spiridon, zeci de pacienti programati pentru interventii chirurgicale au asteptat ore bune pana sa fie internati.
Pana cand vor fi distribuite sutele de mii de carduri ramase nepredate, nimeni nu ar trebui refuzat la tratament. Chiar daca legea spune ca de la 1 mai cardul trebuie prezentat la orice consultatie, internare sau pentru orice reteta, cu exceptia urgentelor.