Cardul naţional de sănătate va putea fi distribuit cel mai probabil începând cu luna octombrie a acestui an.

Potrivit unei note informative a CNAS, distribuţia cardurilor se va realiza prin servicii poştale, numărul total estimat fiind de 13.663.941 carduri. Estimările iau în calcul persoanele asigurate care vor împlini vârsta de 18 ani până în septembrie 2018.

Plata serviciilor de distribuţie va fi suportată din bugetul Fondului National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) și se estimează că începând cu luna octombrie va putea demara distri­buirea la nivel național a cardurilor de sănătate.

Procedura de distribuire este simplă: cardul va fi adus de operatorul poștal la domiciliul asiguratului și predat titularului pe baza actului de identitate. După două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe bază de document justificativ, operatorul de servicii poştale va preda cardul naţional casei de asigurări de sănătate în raza căreia se afla domiciliul asiguratului. Potrivit CNAS, până în prezent au fost tiparite 11.534.000 de carduri.

Procesul de tipărire va continua în urmatorii patru ani. Aproximativ 952.488 carduri vor fi tipărite pentru tinerii care vor împlini vârsta de 18 ani şi pentru persoanele care vor dobândi calitatea de asigurat  în această perioadă.

„În trimestrul patru al acestui an vom testa modul de funcţionare al cardului, astfel încât începând cu anul 2015 decon­tarea serviciilor medicale să se realizeze doar pe baza cardului naţional de sănă­tate. Toţi furnizorii de servicii me­dicale au posibilitatea să işi achiziţioneze cititoarele de carduri. Există pe site-ul CNAS o listă cu cititoare de card deja testate, dar competiţia rămâne deschisă”, a declarat Radu Ţibichi, preşedintele CNAS, prin intermediul unui comunicat de presă.

CNAS a demarat deja un proiect pilot de testare a cardului naţional pentru pacienţii aflaţi în servicii de dializă. Astfel, 79 de furnizori privaţi de servicii medicale  de dializă au încheiat acte adiţionale cu CNAS și peste 8.000 de carduri ale asiguraţilor care fac dializă  în aceste centre au fost transmise caselor judetene de sănătate prin poşta militară. Casele de sănătate au distribuit aceste carduri asiguraţilor. Furnizorii de servicii medicale de dializă le vor activa la prima prezentare a acestora la centrul de dializă.

La Tulcea, în evidența Casei Județene de Asigurări de Sănătate se află 76 de persoane care au primit deja cardul de sănătate.

„S-a început şi la nivelul judeţului distribuirea acestor carduri de sănătate ce sunt utile pentru accesarea tuturor serviciilor medicale, dar devin active numai după accesarea prin cititoarele de card care se vor afla în ambulatorii de specialitate, în laboratoare, în clinici, în farmacii şi în reţeaua medicilor de familie”, a declarat Eugenia Vasile, preşedinte – director general la CJAS.

Potrivit CNAS, acesta este cel mai important proiect strategic din sistem, care va permite urmărirea modului în care sunt trataţi pacienţii şi va juca un rol important în procesul de transparentizare şi eficien­tizare a modului în care sunt cheltuiţi banii în sistemul asigurărilor de sănătate.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro