În loc sa fie distribuite în cabinetele medicilor de familie, acolo unde ar trebui sa fie si activate, cardurile fac "gaura" la buget.

Cardul de sanatate va fi distribuit cetatenilor exclusiv prin posta, potrivit unui proiect lansat pentru a doua oara în dezbatere publica de Ministerul Sanatatii. Varianta initiala prevedea si posibilitatea ca documentele sa fie disribuite prin primarii.

Solutia este una de compromis, dupa ce medicii de familie au refuzat categoric sa faca acest lucru, asa cum prevede acum legea. Nota de plata va trece de 13 milioane de euro si va fi platita de CNAS, din banii pacientilor.

Contre între seful CNAS si Eugen Nicolaescu

Oficialii din Sanatate au avut înca de la început pozitii divergente pe acest subiect. Daca presedintele CNAS se declara împotriva cheltuirii banilor asiguratilor pe servicii de curierat, ministrul Sanatatii s-a dovedit a fi un aliat de nadejde al medicilor de familie. "Nu pot fi de acord sa cheltuim milioane de euro din banii bolnavilor de cancer, ai spitalelor si chiar ai medicilor de familie, pentru a plati servicii postale, în conditiile în care medicii trebuie oricum sa activeze cardurile de sanatate", declara Cristian Busoi la preluarea mandatului.

Desi s-a conformat deciziei Ministerului Sanatatii, presedintele CNAS a atras atentia, zilele trecute, asupra costurilor. "Am facut o propunere de modificare a Legii 95 în urma refuzului categoric al medicilor. Cred ca solutia finala va fi aceea cu serviciile postale, în momentul în care Legea 95 va fi modificata. Vorbim de o suma apreciabila, de câteva milioane de euro, ce va trebui sustinuta din bugetul României".

Înca o "lovitura" din partea medicilor

Dupa ce s-au vazut degrevati si de sarcina distribuirii cardurilor, medicii de familie nu confirma nici daca vor activa documentele. Discutiile legate de introducerea datelor pacientilor pe card nu sunt noi. "Salutam decizia de distribuire prin posta. Noi suntem medici, nu serviciu de curierat. Cât despre activarea cardurilor, ramâne de vazut cine va face acest lucru", a declarat, pentru EVZ, Sandra Alexiu, secretarul Societatii Nationale a Medicilor de Familie.

Pâna acum, au fost tiparite 1 milion de carduri, iar pâna la sfârsitului ar trebui sa iasa de sub tipar 7,5 milioane de documente. Distributia ar urma sa înceapa într-o luna.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro