Folosita cu precadere in tratamentele cosmetice, aceasta metoda a dat rezultate promitatoare in urma unor teste efectuate in laborator.

Desi, la prima vedere, pare greu de crezut, injectiile cu botox, folosite in prezent in tratamentele de infrumusetare, si-ar putea gasi o utilitate mult mai importanta decat indepartarea ridurilor. In viitor, acest tratament ar putea fi aplicat si bolnavilor de cancer, primele teste de laborator avand rezultate promitatoare ce indica faptul ca injectiile cu botox pot bloca impulsurile nervoase din tumorile maligne aparute la nivel gastric.

Pornind de la constatarea ca nervii controleaza celulele susa canceroase, oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Columbia din New York, si de la Universitatea Norvegiana de StiinTa si Tehnologie au incercat sa gaseasca o modalitate de a bloca aceste impulsuri nervoase. In opinia cercetatorilor, blocarea impulsurilor nervoase face celulele canceroase mai vulnerabile, prin suprimarea unuia dintre factorii cheie care le controleaza dezvoltarea. In acest context, efectul botoxului asupra cancerului ar putea fi explicat prin faptul ca substanta impiedica productia de acetilcolina, un neurotransmitator cheie care stimuleaza si diviziunea celulara. Oamenii de stiinta au folosit soareci, carora le-au provocat in prealabil cancer la stomac, si au testat pe cobai patru metode de suprimare a impulsurilor nervoase.

Toate cele patru metode au dus la oprirea dezvoltarii tumorilor.

Studii anterioare asupra cobailor cu cancer gastric au aratat, de asemenea, ca utilizarea botoxului, in combinatie cu alte substante anticancer, a dus la prelungirea vietii cobailor cu pana la 35 la suta, comparativ cu soarecii care au primit exclusiv chimioterapie. Profesorul Timothy Wang, unul dintre cercetatorii care au efectuat aceste studii afirma ca „avand la baza studiile pe animale, cred ca terapia cu botox si alte metode de denervare vor creste cu siguranta eficacitatea chimioterapiei standard si a terapiilor specifice”. Acesta a mai precizat ca spera ca in viitorul cat mai apropiat sa poata dezvolta in laborator agenti de blocare a neurotransmitatorilor, aceasta abordare fiind mai eficienta decat utilizarea botoxului si interventiile chirurgicale asupra tumorilor maligne ale stomacului si a altor tipuri de cancer.

 

botoxConcomitent, profesorul Duan Chen, de la Universitatea de Stiinte si Tehnologie norvegiana, a demarat un test clinic pe pacientii suferind de cancer gastric. Si el considera ca botoxul este o solutie buna, pentru ca poate fi utilizat local si specific asupra celulelor canceroase. Substanta poate fi injectata in timpul unei endoscopii gastrice, care presupune doar o vizita de cateva ore la spital. „Botoxul este mai putin toxic decat mare parte a tratamentelor standard impotriva cancerului, mai ieftin si cu mai putine efecte secundare” a precizat Duan Cheng.

Specialistii apreciaza ca botoxul poate fi un tratament complementar pentru bolnavii cu tumori gastrice inoperabile si pentru cei in cazul carora organismul nu mai raspunde la chimioterapie. Medicii cred ca metoda denervarii tumorilor pentru a le stopa cresterea ar trebui sa fie eficienta si impotriva altor tipuri de cancer, cum este cel de prostata, dar este nevoie de mai multe cercetari.

Tumorile gastrice reprezinta al patrulea tip de cancer ca incidenta si al doilea din punct de vedere al ratei mortalitatii raportate la aceasta boala, la nivel mondial.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro