NEVASTA, CONTROL !

Francisco-Stoica-editorial

Este la indemana oricui sa vada pe internet care este structura organizatorica a Ministerului Sanatatii. Exista vreo zece directii, pe care le trec in evidenta pentru cei care nu le stiu. Juridica, de organizare, resurse umane, dezvoltare profesionala si salarizare, farmaceutica, pentru politici, strategii si managementul calitatii in sanatate, de sanatate publica, Inspectia sanitara de stat, Agentia nationala de programe, Directia logistica, cea de buget si credite externe si cea de relatii externe si afaceri europene. Nu stiu daca le-am amintit pe toate si chiar nu are importanta acest lucru. De retinut este ca sunt destule si acopera cam tot ce trebuie pentru sistemul medical. A, important! Mai exista doua, Directia control si Directia audit.Cati angajati au acestea, nu stiu. Oricum, banii platitorilor de taxe si impozite ajung si aici si tare ar vrea sa stie si ei cum sunt cheltuiti.

Pana aici, sa zicem ca ar fi lucrurile in regula. Dar eu nu-i vad iesind sa dea declaratii decat pe ministrii de la Sanatate, cati au fost ei de la 1989 incoace.

Am auzit si eu o astfel de persoana politica, numita pe cea mai inalta treapta, adresandu-se subalternilor la inceputul mandatului. Domnilor, eu sunt numit aici de un partid, ma voi ocupa de legatura cu acesta, de implementarea politicilor sale si la noi. Pe linie de specialitate voi continuati-va munca, voi cunoasteti cel mai bine sistemul.

Parca suna bine, nu? Pai atunci, in decursul anilor, acesti specialisti pe care nu i-a schimbat nimeni si sunt pe functii de ani buni, nu i-au tras de maneca pe ministri? Nu le-a spus mai nene vezi ca am promis ca dam drumul la cardurile de sanatate, vezi ca vine termenul pentru lista cu compensate, vezi ca nu-i bine sa inchidem spitale, vezi ca nu sunt fonduri pentru spitale si ne pleaca doctorii din tara, vezi ca nu-i bine sa blocam functiile libere…

Nu a zis nimeni nimic, din toate aceste directii? Au luat pozitia ghiocelului in fata politicului, cand era vorba despre sanatatea oamenilor?

Daca ministrul actual vine si spune pe un post TV ca a fost surprins sa gaseasca la usa unui ortoped 50 de persoane, sa inteleg ca nu stia acest lucru de la subalternii sai? Nu mai sunt bani pentru copiii nascuti prematur? Jenant. Nu s-a prevazut acest lucru? Nu se suna la minister zi de zi, de la toate spitalele, pentru a informa de ce mai este nevoie si ce se mai intampla?

Sune domnia sa ca s-au dat foarte multe amenzi dupa ce au fost controlate 77 de spitale? Pai, eu nu m-as lauda cu acest lucru. Este ca si cum eu as ajunge acasa si as spune nevasta, control! Dupa care, incep: de ce nu ai termopane, de ce copilul nu are patine cu rotile, de ce nu ai schimbat covorul din sufragerie…

Domnule ministru, multele amenzi date nu inseamna de fapt decat ca lucrurile nu merg bine la tine in ograda!

Si atunci intreb: unde au fost toate directiile enumerate mai sus? Daca ele nu misca in front cand ministrul vrea ceva ce nu este corect, atunci sa plece si ele, toate, cand se schimba partidul la guvernare.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro