Norme Coca 2023 - 2024

Anumite boli sunt foarte greu de identificat chiar şi pentru medici. CNN a publicat o listă a afecţiunilor care sunt descoperite de doctori după mai multe investigaţii şi după un timp îndelungat, informează Mediafax.

"Numeroase simptome sunt variabile şi nespecifice, depinzând de persoană", a declarat David Fleming, preşedintele Colegiului American al Medicilor şi profesor de medicină la Universitatea din Missouri, pentru CNN.

Sindromul colonului iritabil

Anumite boli sunt dificil de diagnosticat deoarece nu există un test care să le dovedească existenţa. Pentru a fi identificate, doctorii trebuie să elimine toate celelalte posibilităţi, diagnosticul fiind astfel unul "prin eliminare", spune Fleming. Este şi cazul sindromului colonului iritabil, o boală cronică ce afectează intestinul gros şi cauzează dureri abdominale, crampe, diaree şi/sau constipaţie.

Boala celiacă

Boala celiacă este o afecţiune a sistemului imun, declanşată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire. În medie, este nevoie de la şase până la 10 ani pentru ca boala să fie diagnosticată corect. Cei care suferă de boala celiacă au probleme digestive atunci când consumă alimentece conţin gluten (cum ar fi grâu, orz, secară), jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această boalăexperimentând diareea şi pierderea în greutate.

Fibromialgia

Fibromialgia este o boală cronică ce se caracterizează prin dureri ale muşchilor şi ale ţesutului moale, dar care implică simptome ce nu pot explicate din punct de vedere medical. Atunci când medicii nu găsesc o cauză pentru durerile şi oboseala pacientului, îl diagnostichează pe acesta cu fibromialgie. "Dacă merg la reumatolog, pacienţii sunt diagnosticaţi cu fibromialgie, dar dacă merg la gastroenterolog sunt diagnosticaţi cu sindromul colonului iritabil", susţine doctorul Eugene Shapiro, director adjunct al Programului de medicină de investigaţie la Universitatea Yale.

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală care afectează articulaţiile. "Stadiile de început ale bolii pot fi aceleaşi cu cele ale multor alte afecţiuni. Uneori este doar o senzaţie de durere sau rigiditate la nivelul articulaţiilor, ce ar putea fi cauzată de o mulţime de lucruri diferite", susţine David Fleming.

Scleroza multiplă

Unele dintre primele simptome ale sclerozei multiple sunt adesea amorţeală, slăbiciune, furnicături, dar nu este întotdeauna cazul. "Scleroza multiplă poate fi episodică", afirmă Eugene Shapiro deoarece anumite simptome apar şi dispar.

Boala Lyme

Anumite simptome ale bolii Lyme, precum oboseala, durerile de cap, durerile articulare şi simptomele asemănătoare răcelii fac ca aceasta să fie uşor de confundat cu alte afecţiuni.

Un test de sânge poate verifica anticorpii bolii Lyme în sânge, dar aceştia nu apar decât la câteva săptămâni după infectare, iar testul este cunoscut ca fiind nesigur. Este important să se scape imediat de căpuşă şi să se consulte rapid medicul.

Lupusul

Semnul cel mai distinctiv al lupus - o altă boală inflamatorie cronică - este o erupţie în formă de fluture peobrajii pacientului, dar aceasta nu este prezentă în toate cazurile. Pentru cei care nu dezvoltă erupţii cutanatediagnosticul poate fi un proces lung şi dificil, spune Shapiro.

"Lupusul poate să se manifeste în moduri diferite, poate afecta articulaţiile, rinichii, creierul, pielea şi plămânii, iar simptomele pot să semene cu cele ale altor boli", precizează medicul.

Nu există o singură metodă prin care lupusul poate fi diagnosticat, dar testele de urină şi sânge, alături de un examen fizic complet, sunt deseori efectuate.

Alte afecţiuni care sunt dificil de identificat de către medici sunt sindromul ovarului polichistic, endometrioza,migrenele, cefaleea cluster, hipotiroidismul şi bolile inflamatorii intetinale.


Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro