Norme Coca 2023 - 2024
De azi, 4 milioane şi jumătate de salariaţi din România au noi avantaje la concediul de odihnă. Cei care stau mai multe luni în medical ori lipsesc de la serviciu pentru a-şi îngriji copiii bolnavi, nu vor mai pierde zile din concediul de odihnă, aşa cum se întâmpla până acum.

Vechiul Cod al muncii îi penaliza pe angajaţii care stăteau mai mult timp în concediul medical şi pe mamele aflate în concediul de maternitate ori de îngrijire a copilului bolnav. Aceştia pierdeau zile şi din concediul de odihnă. Regula a fost schimbată la cererea Comisiei Europene.

Beneficiază de schimbări şi angajatul care lipseşte de la serviciu din motive medicale un an întreg. El îşi poate lua concediul de odihnă restant în următorul an şi jumătate.Toţi salariaţii care într-un an nu pot să-şi ia concediul de odihnă, vor avea la dispoziţie 18 luni să îl recupereze.

Până acum, concediul de odihnă neefectuat într-un an putea fi recuperat doar pe durata anului următor. În caz contrar, angajatul pierdea zilele rămase. Au de câştigat, la propriu, şi cei angajaţi temporar.

Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. Iar absenţele nemotivate şi concediile fără plată, cu excepţia celui pentru formarea profesională, vor fi scăzute din vechimea în muncă.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro