Norme Coca 2023 - 2024

Persoanele asigurate in sistemul de sanatate pot beneficia de ingrijiri medicale atunci cand se afla intr-un alt stat din UE, insa, daca nu prezinta cardul european de sanatate, acestea trebuie sa plateasca serviciile de care au parte. Procedura de rambursare ulterioara a acestor cheltuieli ar putea fi modificata, potrivit unui proiect de act normativ lansat in dezbatere publica.

Cerere-pentru-rambursarea-cheltuielilor-medicale

Proiectul pentru modificarea Ordinului nr. 729/2009 referitor la rambursarea cheltuielilor de asistenta medicala a fost lansat recent in dezbatere publica de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Prin acesta se propune schimbarea actualelor prevederi referitoare la rambursarea cheltuielilor medicale facute in alt stat din UE, Spatiul Economic European sau in Elvetia atunci cand pacientul suporta costurile ingrijirilor primite.

Mai exact, asiguratul este nevoit sa suporte cheltuielile pentru asistenta medicala daca nu prezinta cardul european de sanatate, certificatul provizoriu pentru inlocuirea acestuia sau daca unitatea sanitara de la locul de sedere temporara nu recunoaste cardul.

Potrivit proiectului, pentru a primi banii inapoi, pacientul va trebui sa depuna o cerere la casa de asigurari de sanatate care-l are in evidenta. Acesta va avea dreptul sa solicite rambursarea la nivelul tarifelor din statul in care a primit ingrijirile medicale sau la nivelul tarifelor din Romania.

Cererea asiguratului va trebui sa fie insotita de urmatoarele documente justificative:

  • orice document medical datat si asumat de catre cadrul medical care l-a acordat din care sa rezulte serviciile de care a avut parte pacientul (copie certificata "conform cu originalul" si semnata de solicitant");
  • documente de plata din care sa rezulte ca serviciile medicale au fost achitate integral de asigurat, inclusiv data platii acestora (copii certificate "conform cu originalul" si semnate de solicitant).

Atentie! Documentele vor trebui sa fie insotite de traducerea in limba romana, facuta de un traducator autorizat.

Casa de asigurari de sanatate va verifica daca solicitantul este asigurat si va analiza documentele pentru a vedea daca acestea contin toate informatiile necesare.

"Rambursarea contravalorii asistentei medicale suportate pentru asiguratul din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara", se arata in proiectul de ordin.

In prezent, dispozitiile aplicabile stabilesc ca rambursarea se face in cel mult 90 de zile dupa verificarea si avizarea cererii de catre CNAS.

Daca cererea de rambursare este respinsa, acest lucru va fi comunicat asiguratului in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii solicitarii.

In acelasi timp, fata de prevederile aplicabile acum, in proiect se propune si posibilitatea ca pacientul sa ceara banii inapoi direct de la unitatea medicala la care beneficiaza de ingrijiri, daca legislatia permite acest lucru. In aceasta situatie, asiguratul nu va mai fi nevoit sa ceara rambursarea in Romania.

"In situatia in care legislatia aplicata de catre institutia de la locul de sedere prevede posibilitatea rambursarii contravalorii asistentei medicale acordate unei persoane asigurate, aceasta poate trimite o cerere de rambursare institutiei de la locul de sedere. In acest caz, institutia respectiva ramburseaza in mod direct acelei persoane contravaloarea asistentei medicale acordate in limitele si in conditiile aplicabile nivelurilor de rambursare prevazute de legislatia sa nationala", mai prevede proiectul.

Cardul european de sanatate ofera titularului dreptul de a beneficia de asistenta medicala atunci cand se afla pe teritoriul altui stat membru UE, SEE sau in Elvetia. Acesta poate fi eliberat la cerere de catre casa de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla solicitantul si este valabil timp de sase luni.

Nota: Noul model de cerere de rambursare propus de CNAS poate fi consultat in fisierul anexat articolului.

 

Atentie! Prevederile prezentate fac parte dintr-un proiect de act normativ. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat si publicat in Monitorul Oficial.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro