Arad. 112, un telefon la capătul căruia întotdeauna e cineva care va răspunde. Un număr care aduce ambulanța la scara blocului sau a casei și care le poate asigura celor mai mult sau mai puțini bolnavi accesul direct în Urgențele de la Județean.
Pentru că atunci când te aduce salvarea, scapi de coada de pe holul urgențelor și intri direct în salon. Pentru că nu te costă nimic să te plimbi cu ambulanța la spital. Chiar dacă starea nu este atât de gravă încât să necesite intervenția echipajului de pe ambulanță, pentru mulți arădeni e soluția la îndemână. „Când se cere intervenția unui echipaj de Ambulanță, nu putem refuza. Trebuie să-l trimitem către pacient, nu putem refuza nici un apel” spune directorul Serviciului Județean de Ambulanță, Raveca Mărioara Nicoară. Dacă ajung la fața locului și descoperă că este vorba de o simplă durere de deget pentru care a fost mobilizat un întreg echipaj, un abces dentar sau chiar pura dorință de socializare cu cineva, atunci fac cale întoarsă după ce acordă un prim ajutor.
Sunt cazuri reale cu care cei de la ambulanța arădeană au avut de-a face. Nu sunt duși la spital asemenea pacienți dar nici nu sunt puși să plătească intervenția, nici combustibilul consumat, nici timpul medicilor sau al asistentelor. Și ceea ce este mai grav nu se mai pot recupera minutele pierdute către cazurile reale, grave care așteaptă sosirea echipajului. „Din păcate cei care au nevoie cu adevărat de noi sunt nevoiți să aștepte mai mult pentru că echipajul este pe drum către un caz prezentat poate la fel de grav dar care în realitate nu ar fi avut nevoie de noi” a completat directorul medical al serviciului, Mircea Merea.
Unul din cele mai șocante cazuri de acest tip a fost cel al unei doamne mai în vârstă care seară de seară chema ambulanța pentru a fi dusă la Urgențe de frică să nu rămână singură acasă. Preferă să mimeze simptomele unei boli mai grave pentru a ajunge pe patul de la UPU unde să stea până dimineața decât să doarmă singură acasă. Și așa, telefonul de la 112 devine un fel de dispecerat de taxi care îți trimite mașina în regim de urgență (mai ales dacă știi să exagerezi un pic simptomele) și mai oferă și asistență medicală gratuită.
Majoritatea serviciilor oferite de Ambulanța arădeană sunt gratuite. Oricărui apel la 112, la orice oră i se răspunde cu servicii gratuite. Ambulanța se deplasează gratis la adresele indicate și după caz acordă asistență medicală la fața locului sau se asigură transportul la spital. Deasemenea se asigură transport gratuit la cerere oricărui pacient netransportabil, la recomandarea medicului de familie. Dacă se impune efectuarea unor analize și pacientul nu poate fi transportat altfel, se face o programare și se efectuează serviciul, gratis. Dacă însă e la cererea pacientului, fără a avea recomandarea medicului și fără a fi „netransportabil” atunci serviciul se plătește. Orice serviciu la cerere este contra taxă. Se face un contract de prestări servicii între pacient și serviciul de ambulanță, se plătește și poate fi efectuat. În aceeași situație sunt și transporturile intraspitalicești, dacă sunt la cererea pacientului, fără recomandarea medicului curant și fără acordul celor două unități spitalicești (cea de la care pleacă și cea la care dorește să fi mutat), se efectuează contra cost. Dacă însă decizia aparține medicilor și există acordul între spitale, transportul cu ambulanța este gratuit.
Costurile sunt în funcție de distanță, de tipul de ambulanță solicitat, de echipajul de pe ambulanță (medic, asistentă). Toate aceste „comenzi” contra cost sunt făcute pe bază de programare.