Casele de azi, utilate cu electrocasnice moderne, sunt deosebit de zgomotoase, iar acest nivel ridicat al zgomotului poate mări nivelul de stres al organismului, sporind riscul apariţiei unor boli, avertizează specialiştii.

În Europa, doi oameni din cinci suferă de stres sporit, ca urmare a zgomotului făcut de aparatura electrocasnică din propria locuinţă, arată cercetări recente.

Printre cele mai zgomotoase aparate din locuinţă se numără unele larg întrebuinţate, precum maşinile de spălat, aspiratoarele şi ventilatoarele.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 40% din populaţia Europei este expusă la niveluri de zgomot de peste 55dB (decibeli), cam acesta fiind nivelul dintr-un birou zgomotos.

O maşină de spălat de calitate medie produce zgomote cu intensitatea de 70dB; frigiderele – cca. 50dB; aspiratoarele - 70 dB, iar unele mixere pot ajunge la 90dB.

Conform experţilor OMS, zgomotele de asemenea intensitate pot perturba somnul, pot mări tensiunea arterială şi chiar pot spori şansele instalării bolilor cardiace.

Un sondaj realizat de organizaţia non-guvernamentală britanică Quiet Mark arată că un sfert dintre cei chestionaţi spun că zgomotul le afectează concentrarea, iar jumătate dintre ei spun că nivelul de zgomot este un factor de care ţin seama atunci când cumpără un aparat electrocasnic.

„Nu ne dăm seama întotdeauna cât de mult ne afectează zgomotul în viaţa de zi cu zi şi, de obicei, apreciem deosebirea doar atunci când zgomotul a fost înlăturat”, spune Poppy Elliott, director al organizaţiei.

”Reducerea zgomotului produs de electrocasnice şi alte dotări tehnologice din jurul nostru contribuie semnificativ la sănătatea şi starea noastră de bine.”

Sursa: Mail Online

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro