Norme Coca 2023 - 2024

La 70 de ani de la semnarea Decretului Regal de infiintare a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, Casa Regala a Romaniei si Casa Regala a Iordaniei praticipa la evenimentele aniversare ale medicinistilor targmureseni.

Universitatea de Medicina si Farmacie ( UMF) Targu Mures este, in aceste zile, gazda unor evenimente de exceptie, cu prilejul aniversarii a 70 de ani de la semnarea Decretului Regal de infiintare. Regala va fi si aniversarea, avand in vedere ca medicinistii targmureseni au ca oaspeti de onoare doua familii regale simultan, Printesa Muna a Iordaniei si Principesa Margareta impreuna cu Principele Radu ai Romaniei participa la evenimentele UMF Targu Mures, timp de doua zile.

In cursul zilei de ieri, declarata de Universitate Ziua Regalitatii, reprezentantii Casei Regale a Romaniei au vizitat Universitatea, iar Principesa Margareta a dezvelit efigia Regelui Mihai I al Romaniei, amplasata in holul de la intrarea principala a UMF, pe care scrie: „Tinerii tarii sunt acea parte a Romaniei care ne aseaza la nivel de egalitate cu orice ţara a lumii”. Ulterior s-a intalnit cu studentii merituosi ai UMF si cu elevii olimpici din judetul Mures si si-a lansat, in Sala festiva a Universitatii, cartea „Margareta, marturia unui sfert de veac regal”, de Sandra Gatejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale a Romaniei. Volumul marcheaza impli­ni­rea, in acest an, a 25 de ani de la intoarcerea Principesei Mostenitoare Margareta a Romaniei in tara si evidentiatza fapte reprezentative de binefacere si contributia acesteia la dezvoltarea institutionala si culturala a Romaniei.

 

autografe MargaretaDupa amiaza, incepand principele Radu a sustinut, in fata studentilor militari, in Amfiteatrul de la Medicina Legala, conferinta „Familia Regala si Armata Romaniei”, iar seara, a avut loc un dineu pe care Universitatea de Medicina si Farmacie l-a oferit in cinstea principesei Margareta, careia i s-a alaturat principesa Muna a Iordaniei, mama Regelui Abdullah al II-lea, care a sosit miercuri dupa-amiaza la Targu-Mures pentru a participa la activitatile legate de aniversarea Universitatii de Medicina si Farmacie. In onoarea inaltilor oaspeti, Filarmonica de Stat din localitate a sustinut un concert.

De sapte decenii, UMF Targu-Mures desfasoara o activitate complexa de invatamant medical superior, de cercetare si asistenta medicala de inalta calificare. La aniversarea a 70 de ani de la fondarea Universitatii de Medicina din Targu-Mures,comunitatea academica a institutiei i-a adus omagiul sau Majestatii Sale Regele Mihai, care prin decretul regal nr. 407 din 1945 a pus temelie unei institutii care a dat un nou curs invatamantului medical din Romania. Rectorul UMF Targu-Mures, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a

precizat ca vizita pe care reprezentantii Casei Regale a Romaniei si ai Casei Regale a Iordaniei o efectueaza in „Orasul trandafirilor” constituie „un moment de referinta in cadrul suitei de evenimente organizate pentru a marca implinirea a 70 de ani de la infiintarea UMF.

 

principesa Muna _ Honoris Causa

Astazi, la pranz, in cadrul sedintei festive a Senatului UMF Targu Mures, Principesei Muna Al Hussein din Iordania si prof. dr. Ekhleif Tarawneh, presedintele Universitatii Iordaniene, li se vor conferi titlurile de Doctor Honoris Causa. La ceremonie vor participa si Principesa Margareta impreuna cu Principele Radu, alaturi de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si alti oficiali din Iordania si din Romania.

Incepand de miercuri, timp de cinci zile, principesa Muna a Iordaniei viziteaza municipiul Targu-Mures, alaturi de principesa mostenitoare Margareta si principele Radu, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Familiei Regale a Romaniei. Acestia vor lua parte astazi, la lucrarile de deschidere ale celui de-al VI-lea Congres de Medicina si Farmacie Romano-Iordanian, aflat sub inaltul patronaj al printesei Muna, care se bucura de sustinerea constanta a membrilor celor doua familii regale. Par­ticiparea membrilor Familiilor Regale ale Romaniei si Iordaniei la acest eveniment face parte dintr-o traditie care a fost fondata in urma cu 20 de ani, prin vizita in Regatul Hasemit al Iordaniei a Majestatilor Lor Regele Mihai I si Regina Ana ai Romaniei.

 

Principesa-Muna-a-Iordaniei-Principesa-Margareta-principele RaduPrincipesa Margareta si Principele Radu au fost alaturi de Principesa Muna si la editia din 2014 a Congresului, la Amman, iar in anul 2013, Principesa Muna a prezidat Congresul la Iasi, unde a primit si titlul de cetatean de onoare al Capitalei Moldovei. In ultima parte a sederii in Romania, Principesa Muna va fi oaspetele Principesei Margareta si a Principelui Radu, intr-o vizita cu caracter privat.

Familia Regala a Romaniei a vizitat Iordania in anul 1995 (cand Regele Mihai si Regina Ana s-au aflat pentru prima oara in aceasta tara), in anul 1996 (cand Principesa mostenitoare Margareta si Principele Radu si-au petrecut luna de miere), precum si in anii 2004, 2010, 2012, 2013 si 2014 (in care au fost prezenti in Regatul Hasemit, Principesa Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae).

Tot astazi, Principele Radu al Romaniei se va afla la Cluj-Napoca, unde va participa la ceremoniile oficiale care mar­chea­za Ziua Eroilor. Pe langa ceremoniile religioase oficiate in catedralele ortodoxa si greco-catolica, vor avea lor ceremonii militare la Monumentul Rezis­ten­tei Anticomuniste si la Monu­mentul Eroului Aviator Traian Darjan, insa cea mai importanta, inclusa in progra­mul vizitei regale, este cea care va fi oficiata in Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii. In aceeasi zi are loc si lansarea The Royal School in Transylvania, unitate educatio­nala care va fi deschisa in acest an cu aprobarea Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro